Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

agios nikolaos.html

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ναός του Αγίου Νικολάου  είναι μονόχωρος  ξυλόστεγος δρομικός με Νάρθηκα .Έχει  σχήμα τετράπλευρο με απλή μορφή  με μικρά  αρχικά παράθυρα τα οποία έχουν κλείσει και ανοίχτηκαν άλλα μεγαλύτερα για καλύτερο φωτισμό.

Βρίσκεται στον ίδιο  περιφραγμένο με πέτρα χώρο με τον  Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αποτέλεσε την πρώτη εκκλησία του χωριού  και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κυρίως υλικά της περιοχής μας   και η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε  έχει ακανόνιστα σχήματα και μέγεθος  δείγμα  της προχειρότητας  και γρηγοράδας  για το χτίσιμό της.

Έχει δύο πόρτες μία δυτικά και μία στο νότιο τμήμα. Αποτέλεσε την πρώτη εκκλησία του χωριού χτισμένη με τοπικούς  ασβεστόλιθους. Σαν έτος χτίσης φέρεται το 1780

 

Υπήρχε πόρτα και στο βόρειο τμήμα  η οποία  έχει κλείσει. Σήμερα  στο πρόγραμμα της αναπαλαίωσης και συντήρησης του ναού  έχει ανοιχτεί και έγινε  πάλι η πόρτα με άσπρη πελεκετή πέτρα. Το δάπεδο είναι από σκυρόδερμα  σε στάθμη ψηλότερη από τον  νάρθηκα δείγμα της  μεταγενέστερης επέμβασης των κατοίκων ενώ  αρχικά το δάπεδο των δύο μερών ( νάρθηκα και κυρίως ναού) ήταν ισόσταθμο. Δεν έχει αγιογραφίες  και είναι χαρακτηριστικό δείγμα  της ναοδομίας  του τρίτου  τετάρτου του 19ου αιώνα στην περιοχή  Άρτας και Πρέβεζας.

Η σκεπή του  αντικαταστάθηκε με  άσπρη πλάκα  και έγινε στην νότια πλευρά του ναού  μονόκλιτο  χαγιάτι   με τρείς κολόνες και από τα ίδια υλικά

Ο ναός έχει υποστεί πολλές επεμβάσεις  τις  δεκαετίες του 19ου αιώνα ενώ εκτεταμένες επεμβάσεις  πρόχειρων και κακότεχνων επισκευών στη δεκαετία του 1970. Ο  ναός έπαψε να αποτελεί την κυρίως ενορία του χωριού  όταν η χωρητικότητα του δεν επαρκούσε και χτίστηκε άλλος ναός δίπλα. Στο βόρειο τμήμα του υπήρχε και το παλαιό νεκροταφείο. Σήμερα  έγινε αναπαλαίωση του ναού με παραδοσιακά υλικά (πλάκες ξύλα κ.λ.π). 

Στα  θεμέλια του ναού και στο νότιο τμήμα αναβλύζει καθόλη την διάρκεια του έτους άφθονο νερό.