26 Μαρτίου 2018

Εγινε και φέτος με δυσκολες εν μερει καιρικές συνθήκες ο εορτασμός της εθνικής εορτής. Το δημοτιοκό σχολείο παρήλασε στο κεντρικό δρόμο τρου χωριού μας .ακολούθησε η καθιερωμένη δοξολογία  ο πανηγυρικός της ημέρας απο τον Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου κον Λύτρα χρήστο και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.κατατέθηκαν στεφ'ανια απο το Δημο Αρταίων την εθνική αντίσταση το δημοτικό σχολείο το νηπιαγωγείο και απο τον σύλλογο γονέων καιμ κηδεμόνων του σχολείου.Ολόκληρος ο πανηγυρικός που εκφωνήθηκε για την εθνική εορτή απο τον Λυτρα Χρήστο

Αιδεσιμότατε , εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων ,κύριες και κύριοι ,αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπημένα  μου παιδιά

«Σβήνουν δυο νύχτες και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα.

Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα.

Δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου,

η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου»
Με αυτούς τους στίχους ο Εθνικός μας Ποιητής Κωστής Παλαμας κάλυψε ολο το μεγαλειο της σημερινής ημέρας

 

25η Μαρτίου:O λαός μας επέλεξε να ζεύξει την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Kοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων είναι :Η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας. «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον». Κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης  και της ελευθερίας. Στον ευαγγελισμό η ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου. Στις 25η Μαρτίου 1821: ένα έθνος κοιτάζει τον κατακτητή του με περιφρόνηση και τον τάφο του με αδιαφορία. Ένα ολόκληρο έθνος επιλέγει μία ώρα ελεύθερης ζωής και όχι πολλά χρόνια σκλαβιάς και φυλακής.

Η μεγάλη αυτή ώρα έχει έρθει, η Ελληνική επανάσταση εκρήγνυται! Η επανάσταση ξεκίνησε  με κεντρικό σύνθημα  « Ελευθερία ή Θάνατος».

Το ελληνικό έθνος, μολονότι δεν έχει νικήσει ακόμη ούτε μία φορά στο πεδίο της μάχης, έχει εντούτοις κερδίσει τον πόλεμο σ’ ένα πεδίο απείρως δυσκολότερο: Έχει κρατηθεί ως οντότητα μέσα σ’ ένα χωνευτήρι λαών για τέσσερις ολόκληρους αιώνες κι αυτό συνιστά την πρώτη, λαμπρότατη νίκη του πριν τα πολεμικά γεγονότα!Αυτή η σκόρπια γενιά, ότι απόμεινε από τα βασανιστήρια και τις  καταστροφές ,το κάψιμο και το ρήμαγμα, την δουλεία  τεσσάρων αιώνων, έγινε ακατανίκητη δύναμη και στάθηκε προσοχή και παρούσα στο κάλεσμά αυτό «Καλύτερα μιας ώρας  ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

Η ελληνική επανάσταση δεν ήταν μια τυχαία εξέγερση που εδραιώθηκε λόγω ευνοϊκών συμπτώσεων,  όπως ειπώθηκε εφόσον μάλιστα καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν πρόστρεξε από την αρχή για βοήθεια ∙ αντίθετα, την καταδίκασαν ομόφωνα. Ο Έλληνας αδιαφόρησε ολότελα για τη γνώμη των ισχυρών, ως που ανάγκασε τα ευρωπαϊκά έθνη όχι απλά να προσέξουν την υπόθεσή του αλλά και να την συνδράμουν αργότερα ως Φιλέλληνες. Ο Έλληνας ζήτησε το αδύνατο πέρα από κάθε λογική, με πίστη και με πείσμα. Κι έγινε το θαύμα: το αδύνατο έγινε δυνατό.

Τιμάμε σήμερα  τους ηρωικούς και δίκαιους αγώνες του λαού μας που μας εμπνέουν να αγωνιστούμε με τη σειρά μας  κόντρα στο φόβο και την ηττοπάθεια .Όσο πιο μικρή είναι μια χώρα, όσο πιο μικρός είναι ένας λαός τόσο εντονότερες πρέπει να είναι οι ιστορικές μνήμες του, τόσο ισχυρότερες και συχνότερες οι αναδρομές του στα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την ύπαρξη και την επιβίωσή του ως έθνους.

 Το 1821 ξεσηκώνεται το Γένος των Ελλήνων για να αποκτήσει την εθνική ανεξαρτησία του μετά από ζυγό 400 χρόνων στους Τούρκους· αυτή είναι η ανάσταση τού Εθνους Είναι προφανές ότι την επετειο αυτή  το Εθνος μας οφείλει να εορτάζει με σεβασμό τους νεκρούς ήρωες, με λαμπρότητα αντάξια τού γεγονότος και με καθολική συμμετοχή.

Τέτοια τιμή αρμόζει σ' αυτούς, στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία, τη ζωή και την εθνική μας ακεραιότητα. . Αναρωτιέμαι, και ας  αναρωτηθούμε όλοι, πόσο τιμούμε τα τελευταία χρόνια την επετειο και πόσο συμμετέχουμε σ' αυτή  τη γιορτη εθνικής μνήμης .

Πόσο οι νέοι μας, οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες αυτής τής χώρας, έχουν την ευκαιρία να νιώσουν βαθιά μέσα τους τι αγώνες χρειάστηκαν, πόσοι Ελληνες χάθηκαν, ποια ιδανικά υπηρέτησαν, ποιες αξίες τούς οδήγησαν να αγωνιστούν για να μας κληροδοτήσουν μιαν ελεύθερη πατρίδα;

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε αυτές τις «επετείους ουσίας» σε«επετείους απουσίας» ή και σε «γιορτές ρουτίνας», με τυπικές προσεγγίσεις και επιφανειακές αναδρομές ή και με μεγαλόστομες ρητορικές εξάρσεις που παρακάμπτουν την ουσία και τη σημασία των γεγονότων.

 

Με την ευκαιρία  της σημαντικής αυτής επετείου θα επιχειρήσω  να θέσω μερικά ζητήματα που χάνονται συχνά μέσα στις τυπικότητες και τις επετειακές ιαχές  και που ίσως αποτελούν την ουσία του μαθήματος της Ιστορίας που γίνεται συναρπαστικό όταν δεν καταγράφει απλώς αλλά διδάσκει και εμπνέει για νέους αγώνες.                                   Πώς και από ποιους αλήθεια γράφεται η Ιστορία; Πόσο «νομιμόφρονες» ,πόσο «ρεαλιστές» υπήρξαν όλοι οι ανώνυμοι κι επώνυμοι  πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης ; Ο Ρήγας Φεραίος που ονειρεύτηκε την επανάσταση κι ο Παπαφλέσσας που την «εκβίασε», δεν είχαν «ίχνος» ρεαλισμού. Είχαν όμως δίκιο κι απόλυτη εμπιστοσύνη στο λαό. Kαι η ιστορία δε «θυμάται» ποτέ τους «ρεαλιστές». Αλλά «θυμάται» και τιμά τους τολμηρούς. Δηλαδή τους επαναστάτες.

Δεν γράφεται η ιστορία με «διαπραγματεύσεις» και «διαλόγους». Η ιστορία όλων των λαών του κόσμου και πάνω απ΄ όλα των Ελλήνων, αυτό δείχνει. Ο Κολοκοτρώνης δεν πήγε σε «διάλογο» στα Δερβενάκια  ούτε ο Διάκος για «διαπραγματεύσεις» στην Αλαμάνα.

Η ιστορία δε γράφεται μέσα στα πλαίσια της όποιας «νομιμότητας» της εκάστοτε εξουσίας. Τότε «νόμος» ήταν ότι έλεγε ο Σουλτάνος κι ο Μέτερνιχ. Όλοι οι αγωνιστές του 1821 ήταν λοιπόν τότε ... «παράνομοι». Ποτέ η ιστορία δεν προχώρησε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας της παλιάς τάξης, αλλά προχώρησε «σκίζοντας» τους νόμους και τις συμφωνίες των μεγάλων και των ισχυρών και βάζοντας «νέο δίκαιο», σύμφωνο με τα συμφέροντα των ανθρώπων και  τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η ιστορία «δε νοιάζεται» για τη διάρκεια της ζωής του κάθε ανθρώπου. Δεκάδες γενιές ανθρώπων έζησαν με τουρκοκρατία και πόνεσαν, επαναστάτησαν και μάτωσαν, χωρίς να δουν τη λευτεριά τους. Όμως αυτοί  έφεραν τη λευτεριά. Αν αυτοί δεν έκαναν το χρέος τους ,αν  είχαν θεωρήσει τον αγώνα μάταιο δε θα είχε έρθει ποτέ η «κρίσιμη ώρα» της επανάστασης.

Ο αγώνας συχνά είναι μακροχρόνιος.  Κι απαιτεί υπομονή κι επιμονή. Κι η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου αγώνα δε φαίνεται πάντα εύκολα. Ο ιστορικός χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ τη ζωή του καθενός μας.Αυτοί που καταδικάζουν τα παιδιά του λαού στις πρόσκαιρες καταρτίσεις και τις εφήμερες δεξιότητες και τους στερούν την ομορφιά της γνώσης και της μόρφωσης ,αυτοί που τους στερούν το μέλλον  είναι φυσικό να φοβούνται την αντίδρασή τους.

Η επανάσταση του 1821  ειχε ομαδικό χαρακτήρα και πολυεθνικό .Δεν πήραν μέρος μόνο ορθόδοξοι Χριστιανοί και ΄Ελληνες το «γένος». Αλλά πήραν μέρος και Βλάχοι, Μολδαβοί, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι, Τσιγγάνοι, Ούγγροι, Πολωνοί και άλλοι. Καμιά φορά η ζωή δείχνει σα να χάθηκε μια μάχη. Ή και ο πόλεμος. Ακόμα κι όταν αυτό είναι αλήθεια, δε σημαίνει κατ΄ ανάγκην «ιστορική ήττα». Ο Σπάρτακος έχασε την τελευταία μάχη και τον πόλεμο. Αλλά είχε ήδη κερδίσει την ιστορία. Ο Διάκος θυσιάστηκε. Αλλά νίκησε ηθικά. Ο Ρήγας πέθανε για τις ιδέες του. Τίποτε όμως δεν τέλειωσε με το θάνατό του. Αντίθετα μ΄ αυτόν «άρχισε» και νίκησε η επανάσταση.

Στο ξεκίνημα της επανάστασης οι Έλληνες δεν ήταν «όλοι μαζί». Ελεγαν πως  ένα κουκος δεν φερνει την άνοιξη όμως οι κούκοι ποτε δεν κελαηδουν ολοι μαζι αλλα η Ανοιξη ερχεται Τότε στο 1821 υπήρχαν οι «προσκυνημένοι», που δεν ήθελαν την επανάσταση, οι «συμβιβαστικοί» που ήθελαν να τα βρούμε με τους Τούρκους. Τις φράσεις : στον Παπαφλεσσα «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα ; Πού στρατός πεπαιδευμένος;» δεν τις είπε Τούρκος, αλλά κάποιος «΄Ελληνας» ... προσκυνημμενος για να αρνηθεί την επανάσταση. Τη φράση «Κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να 'χει δικαιώματα» δεν την είπε ούτε Άγγλος, ούτε Ρώσος, αλλά κάποιος «Έλληνας» κοτζαμπάσης, που ήθελε «τάξη και ασφάλεια» απ΄ τον «εχθρό λαό»

Αυτό ήταν το πραγματικό τους πρόβλημα. Μήπως ο επαναστατημένος λαός, με τα όπλαθα αποκτούσε ο ίδιος δικαιώματα, και..θα αφαιρούσε τα προνόμια των κοτζαμπάσηδων,

 Αυτός που είπε στον Παπαφλέσσα «Είσαι απατεώνας, άρπαγας, εξωλέστατος!» δεν ήταν Τούρκος, αλλά «Έλληνας» για να παραμείνει στην προνομιούχο θεση τουΓι΄ αυτούς όλους τους «Έλληνες» ο Κολοκοτρώνης έλεγε «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.. Σε  αυτούς όλους που  ακόμα  και σήμερα δηλώνουν υποταγή και προσκυνάνε  σε ολους όσοι υπηρετούν την πολιτική της Τρόϊκας, των Μνημονίων, της Ε.Ε., για όσους απολογούνται για λογαριασμό της, οσοι υπηρετούν την υποδούλωση στη νέα τάξη της πλουτοκρατίας και για όσους φέρνουν το «νέο σχολείο» κι επιχειρούν να αλλάξουν τα αυτονόητα των εκπαιδευτικών και των γονιών οπως μόνιμη και σταθερή εργασία-δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά αυτοί  είναι οι σημερινοί προσκυνημένοι.λέμε το ιδιο και σε αυτούς .φωτια και τσεκούρι .

Δεν μπορούν να τιμούν τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους όσοι συμμετέχουν στο μακελειό για την υποδούλωση λαών και πρώτα πρώτα του δικού μας.. Σήμερα που η χώρα μας διέρχεται μια κρίση που τη βαφτίσανε οικονομική, αλλά στο βάθος ξέρουμε πως είναι ηθική και πνευματική…

Σήμερα, που πληρώνουμε σαν χώρα και λαός όχι τα δανεικά, αλλά τα ιδανικά που ξεπουλήσαμε, πιστοί στα ιδεώδη της φυλής και των προγόνων τη φωνή υπακούοντας χρειαζόμαστε.αντίσταση

Σε μια εποχή που οι πολιτιστικές και ηθικές αξίες διακυβεύονται, η μητρική μας γλώσσα βάλλεται και αλλοιώνεται, οι νέοι καταλήγουν ανερμάτιστοι και οι αυτοκτονίες καθημερινά πληθαίνουν, ο κίνδυνος αλλοτρίωσης και αφελληνισμού είναι πρόδηλος. Είναι επιτακτικό το αίτημα για επιστροφή στην αυθεντική ελληνοχριστιανική πίστη και παράδοση και για ανασύνταξη των δυνάμεών μας απέναντι σε σύγχρονες και πιο δυσδιάκριτες επιβουλές.

Συνεχίζουμε λοιπόν να τιμούμε  μαζί με τους  μαθητές μας την 25ηΜαρτίου κι όλα τα περήφανα ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού. Γιορτάζουμε λέγοντας σήμερα τα δικά μας ΟΧΙ. «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η επανάσταση είναι καθήκον μας».
Συνεχίζουμε να αντιγράφουμε τα μηνύματα της λαϊκής επανάστασης του 1821.και  να αγωνιζόμαστε ενάντια στους σύγχρονους καταπιεστές, αλλά και ενάντια στους διάφορους «φίλους» και τις «ιερές συμμαχίες» τους, τύπου Ε.Ε.

-   Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνάμεις του λαού μας  γιατί η ιστορία μας διδάσκει  ότι  τίποτα δεν είναι αδύνατο για το λαό ,αρκεί να το θελήσει. Στο τέλος πάντα επιβάλλει το δίκιο του.

Αυτά είναι τα διδάγματα που μπορούν να εμπνέουν όλους μας, ιδίως τους νέους, σε καιρούς υποβάθμισης των ιδανικών και των αξιών, παραμέλησης των αρχών και των κανόνων και σε καιρούς σύγχυσης των ιδεών
Μάθημα εθνικής αναγέννησης μας προσφέρεται σήμερα, εφαλτήριο αντίστασης ενάντια στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα. Η 25η Μαρτίου είναι για όλους αλλά και για τον καθένα μας τρόπος ζωής που μας προσφέρεται να ζήσουμε. Γιατί δεν γιορτάζουμε σήμερα απλά ένα ιστορικό συμβάν, έναν πόλεμο παλιό. Αλλά μεθούμε με «το αθάνατο κρασί του 21», το κρασί της λευτεριάς μας.
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» κι η χώρα που τη γέννησε και την ανέστησε οφείλει να τη διαφυλάξει αιώνια. Το «χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.»
Τιμή και ευγνωμοσύνη και σε όλους τους αφανείς ήρωες που δεν κατέγραψε η ιστορία, σε σας που τα δώσατε όλαχ ωρίς να πάρετε τίποτε…
Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του 1821!

Τιμή και δόξα στην αδούλωτη Ελληνική ψυχή!

 

   28-8-2014  ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ -ΤΕΙdeltia.htm

 

ΣΣα βγεις  στο πηγεμο για την Ιθακη

Να εύχεσαι να 'ναι μακριά το Πανεπιστήμιο. Απολογούμαι για την παραποίηση ενός από τους πιο δυνατούς στίχους στην ιστορία της παγκόσμιας ποίησης. Είναι, όμως, αλήθεια. Ο φοιτητής σε άλλη πόλη από εκείνη που μεγάλωσε είναι δύο φορές φοιτητής.

Δεν αλλάζω με τίποτα τη φοιτητική ζωή. Πρώτα είναι “τα μαθητικά τα χρόνια”, μετά η φοιτητική ζωή, ακόμα και τους μήνες στον στρατό θα ακούσεις κάποιους να αναπολούν. Έχουμε μια τάση να αγαπάμε το παρελθόν και να το εξωραΐζουμε σε σχέση με το παρόν. Ποιος ξέρει, ίσως είναι ο τρόπος μας να δείχνουμε την εκτίμησή μας για κάποια πράγματα, στα οποία δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε όταν συνέβαιναν. Φοιτητική ζωή. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι εξωραϊσμός, είναι η αλήθεια.Και όσοι έχουν περάσει ή περνάνε από αυτή τη φάση, νομίζω ότι θα συμφωνήσουν. Τι κάνει αυτή την περίοδο της ζωής μας τόσο ξεχωριστή; Μα, κάθε στιγμή της, μικρή ή μεγάλη. Και, ας μου επιτρέψουν οι φίλοι που σπούδασαν ή σπουδάζουν στην πόλη που μεγάλωσαν, αλλά η μαγεία των σπουδών μακριά από το σπίτι είναι ακόμα μεγαλύτερη.Ο φοιτητής που φεύγει από το σπίτι, κι ας μην το αντιλαμβάνεται στην αρχή, είναι ο πιο τυχερός από όλους. Είναι εκείνος που θα βιώσει περισσότερο την αλλαγή, το βήμα προς τη νέα ζωή του. Από την ασφάλεια και τον περιορισμό του πατρικού, θα βρεθεί, σε μία μέρα, στην ανεξαρτησία και την ευθύνη της ζωής παρέα μόνο με τον εαυτό του. Άντε και κανέναν συγκάτοικο.Κάποια πράγματα είναι γεγονός. Ναι, δεν θα έχεις τη μαμά να σου φτιάχνει το αγαπημένο σου παστίτσιο, μέρα παρά μέρα. Και θα πρέπει να μάθεις ότι το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, το νερό και το ίντερνετ δεν είναι πάντα, με έναν μαγικό τρόπο, συνδεδεμένα. Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Άσε που, δυστυχώς, το ψυγείο και τα ντουλάπια δεν γεμίζουν μόνα.Ας είμαστε, όμως, σοβαροί. Ποιος δεν μπορεί να ξεπεράσει ή να συνηθίσει, έστω, τα παραπάνω; Μετά, λοιπόν, αρχίζουν τα ωραία. Νέα πόλη, νέος κόσμος, νέα μέρη, νέα στέκια. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζει κανείς. Στην ίδια θέση με εσένα βρίσκονται χιλιάδες άλλοι. Δεκαοχτάρηδες σε μία νέα πόλη. Έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο.Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις από το σπίτι. Να μας μια βόλτα μέχρι το Πανεπιστήμιο. Γιατί, στα τέσσερα-πέντε χρόνια της φοιτητικής ζωής σου, το πιο σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσεις αμέτρητους νέους ανθρώπους. Με κάποιους δεν θα ταιριάξετε, με άλλους θα μιλάτε πού και πού. Είναι, όμως, κι εκείνοι οι λίγοι με τους οποίους θα κολλήσεις. Εκείνοι που θέλεις να γνωρίσεις και στους άλλους κολλητούς. Εκείνοι που θα γράψουν μαζί σου τις φοιτητικές αναμνήσεις.Και θα είναι πολλές. Ωραίες, άσχημες, ξεκαρδιστικές, καταθλιπτικές, αστείες ή χαζές. Σίγουρα, αξέχαστες. Με ένα ποτήρι ποτό στο χέρι, ξημερώματα στο σπίτι φίλου, θα φιλοσοφήσεις από τις σχέσεις μέχρι το γιατί ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο. Ξεκινώντας από μία κούπα καφέ, θα σχεδιάσεις το πιο αυθόρμητο ταξίδι. Και θα το πραγματοποιήσεις την ίδια μέρα. Αληθινές ιστορίες.Και δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε. Στην αγκαλιά κάποιου φίλου θα γυρίσεις μεθυσμένος ξημερώματα στο σπίτι. Θα σκαρώσετε ολόκληρα σχέδια για να κερδίσεις την καρδιά εκείνης ή εκείνου που γλυκοκοιτάζεις από το πρώτο έτος. Θα σχεδιάσετε και θα πάτε στα πιο τρελά, αλλά και στα πιο κουλά πάρτι. Η λίστα δεν έχει τελειωμό και την γράφεις εσύ. Μόνος.Είναι ωραία η φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι. Γλυκιά, τρελή και λίγο επαναστατική. Μία πρώτη γεύση ανεξαρτησίας. Που σου αρέσει, γιατί, κατά βάθος, είναι ελεγχόμενη. Μετά είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Για αυτό, αν είσαι έξυπνος, θα φροντίσεις να την απολαύσεις, αλλά την ίδια στιγμή να κτίσεις πάνω της, για το μέλλον: δεν αφήνουμε έξω το διάβασμα.Τα χρόνια που θα ζεις στη δική σου πρώτη φωλιά, πρέπει και μπορείς να τα φτιάξεις όσο πιο όμορφα γίνεται. Με καλούς φίλους για συνοδοιπόρους. Η απόσταση από το σπίτι σου δίνει όση ακριβώς ελευθερία χρειάζεσαι στα είκοσι και κάτι για να τα καταφέρεις. Και αν παίξεις σωστά το “παιχνίδι”, φεύγοντας θα αφήσεις πίσω ένα δεύτερο σπίτι. Και θα είσαι άλλος άνθρωπος.Μόνο, όσο διαρκέσει η ζωή εκεί στα “ξένα”, μην ξεχνάς εκείνους τους έρμους ανθρώπους που σε στηρίζουν από μωρό και θα σε στηρίζουν μέχρι το τέλος. Και όταν βρίσκεις την ευκαιρία να κλείνεις εισιτήριο και να γυρίζεις σπίτι. Λίγες μέρες αρκούν. Τους λείπεις. Και εσύ, όμως, δεν θα έλεγες όχι σε εκείνο το παστίτσιο που λέγαμε, έτσι; Και ό,τι άλλο χωράνε τα ταπεράκια της Ελληνίδας μάνας που θα πάρεις φεύγοντας.

Καλή σας Φοιτητικη ζωή       Λυτρας Χρηστος 

 

 
                      ΖΗΚΟΣ                   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ)
                                    ΚΑΣΣΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΑΜΟΣ) - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
         ΚΑΨΑΛΗ ΑΡΓΥΡΩ   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) - ΠΑΝΤΕΙΟ
          ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
        ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 
        ΜΠΑΛΑΦΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)
        ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)
        ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
        ΣΤΑΜΑΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΝΟΜΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
       ΤΣΑΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΜΑΡΟΥΣΙ)
        ΦΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 
     
         
         
         
         

23 Μαρτη 2013

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα  στο χωριό  μας  τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμα Καραμούτσιου.

Η τελετή έγινε στην πλατεία του χωριού που φέρει και το όνομά του στις 11.00 παρουσία πλήθος κόσμου και των τοπικών  αρχών . Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια  εψάλει επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφανιών. Ο κος Λάκκας Κων/νος  αναφέρθηκε στην ζωή και την δράση και την προσφορά του Θωμά Καραμούτσιου στην περιοχή κατα τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής.η τελετή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς απο το τμήμα του εκπολιτιστικού συλλόγου Καμπής.

 

 

 

3-3-2014

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και φέτος οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Εκπολιτιστικού συλλόγου καμπής. Το τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε το Σάββατο το βράδυ  λαϊκομουσική βραδιά σε καφενείο του χωριού μας 'όπου τα τρία χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς  και ακολούθησε χορός και διασκέδαση .

Την Κυριακή το απόγευμα παρα τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην Πλατεία Θωμα Καραμούτσιου (η κεντρική πλατεία του χωριού) τερμάτισε η παρέλαση του Καρναβαλιού  η οποία ξεκίνησε απο το χώρο του Δημοτικού Σχολείου και διασχίζοντας τους δρόμους του χωριού που στην συνέχεια χόρεψαν το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι. Στην συνέχεια ακολούθησαν χοροί και τραγούδια για ολο τον κόσμο.. Σημαντικό μερος της βραδιάς ήταν και το άναμμα της φωτιάς  .Το  κρασί  έρεε άφθονο και το κέφι ήταν  δεδομένο.
Την Καθαρά Δευτέρα  αν και ο καιρός δεν ήταν συνεργός παρόλα αυτα γιορτάστηκαν τα παραδοσιακά Κούλουμα στο σκέπαστρο του Συλλόγου  οπου μοιράστηκαν στους επισκέπτες  λαγάνες χαλβάδες  σαρακοστιανά και ιδιαίτερη επιτυχία είχε η Φασολάδα  οπου με την επίβλεψη του Δημήτρη Καψάλη οπου απο νωρίς ειχε ετοιμάσει το καζάνι. Κατω απο το άκουσμα  ηπειρώτικων σκοπών ο κόσμος τίμησε τα ήθη και έθιμα της Αποκριάς που αποτέλεσαν  συνέχεια  της λαϊκής παράδοσης αλλα και τοπος συνάντησης των κατοίκων.

 

 

 

29-12-2013

Ο Σύλλογος  Κίνηση Νέων  Καμπής  πραγματοποίησε σήμερα  29-Δεκεμβρίου 2013 στην κεντρική πλατεία του χώρου μας  εκδήλωση στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του.  Στην εκδήλωση παρουσίασαν εκθέματα  που δημιούργησαν μόνοι τους σε συνεργασία με άλλου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους. Πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους  γλυκά  επίκαιρα των εορτών όπως  μελομακάρονα , κουραμπιέδες ,δίπλες , καραμελώμενα φρούτα και πολλά αλλα γλυκίσματα. Για τους μεγαλύτερους σερβίριζαν   Ρακόμελο, κρασί ζεστό με κανέλα , και λουκάνικο σουβλάκι.

Τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας διάφορα παιχνίδια  με μπαλόνια και αλλα παιχνίδια με την καθοδήγηση της Κατερίνας Ευθυμίου.

Τα έσοδα απο την εκδήλωση -όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου  Γιάννης Λύτρας  θα διατεθούν στον σύλλογο  "Φλογα"

.Οι κάτοικοι του χωριού ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα των Νεων και  η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τις απογευματινές ώρες. Το βράδυ ακολουθεί παρτυ  σε καφενείο του χωριού μας..

 

   

 

 

 

 

 

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ  2013

ΚΑΨΑΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΠΑΝ ΠΑΤΡΩΝ

ΚΑΨΑΛΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ)

ΑΣΤΥΝ ΣΧΟΛ

ΛΑΚΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΑΠΘ

ΛΑΚΚΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΔΡΙΑΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΑΠΘ

ΜΑΛΤΕΖΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

ΠΑΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΜΑΡΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΑΠΘ

ΣΤΑΜΑΤΗ

ΧΡΥΣΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΠΑΤΡΑ)

ΤΕΙ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΦΩΤΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ)

ΑΣΤΥΝ ΣΧΟΛ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΑΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ (ΜΑΡΟΥΣΙ) - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΣΠΑΙΤΕ

  ΚΑΨΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α.) ΣΤΥΑ

 

 

Αναρτηθηκε17-3-2012

Γιορτάστηκε  σήμερα, όπως κάθε χρόνο , την δεύτερη  Κυριακή της Αποκριάς στην Πλατεία του χωριού μας ,ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Στην στολισμένη κατάλληλα πλατεία και κατω απ0 την τσίκνα της ψησταριάς   έλαβαν χώρα οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις. Αφού η προσφώνησε τους καλεσμένους  εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου η κα Λάκκα  Αντριάνα τις εκδηλώσεις άνοιξε η χορωδία του Συλλόγου τραγουδώντας τρία αντιπροσωπευτικά τραγούδια  και η οποία άφησε αφωνους τους καλεσμένους καταχειροκροτώντας τους..Στην συνέχεια  τα παιδιά του συλλόγου με καθοδήγηση της κας Ρούλας Πουλιάνου-Τσίρκα χορέψανε το γαϊτανάκι -παραδοσιακούς χορούς και λατιν. Αξιοσημείωτο γεγονός και συναρπαστικό ήταν το άναμμα της Τζαμάλας  που οι φλόγες  έφταναν μέχρι ψηλά  και ο κόσμος γύρω  γύρω χορεύοντας  να ζεσταθούνε (λογω του κρύου που επικρατούσε) μιας και στα σπίτια η ζέστη είναι λιγοστή. Το κρασί και τα γλυκίσματα έρεαν  άφθονα και δωρεάν προσφορα του συλλόγου..το γλέντι κράτησε μεχρι αργά και ευχόμαστε την επόμενη χρονιά να είναι ποιο πλούσια τόσο σε θέαμα όσο και σε κόσμο.

 

             

Αναρτήθηκε 10 Μαρτίου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου μας  πραγματοποίησε σήμερα  στο χώρο του Σχολείου Αποκριάτικο γλεντι  .Παρουσία ζωντανής ορχήστρας απο τους καλλιτέχνες του χωριού μας Παύλο και Χρήστο Στούπα και με τον αρτινό καλλιτέχνη Παπαχρήστο  που χάρισαν στα παιδιά και στο κοινό  πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα..Στα παιδια  μοιράστηκαν δωρεάν απο τον Σύλλογο απο δυο σουβλάκια και αναψυκτικό  και απο γονείς και δασκα΄λους του σχολείου έπαιξαν παραδοσιακά  παιχνίδια επίκαιρα της Αποκριάς.ο κόσμος απολαμβάνοντας κρύα ποτά και ζεστά καλοψημένα σουβλάκια διασκέδασαν μεχρι αργα τις απογευματινές ωρες. Οι παρακάτω φωτογραφίες μιλούν μονοι τους.

 

 

 

Αναρτήθηκε 8-3-2012

 Η ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΜΠΗΣ  πραγματοποίησε  διάλεξη - ξενάγηση στο ""Ηλιακό μας σύστημα"" με ομιλητή τον Μιχάλη Σταμάτη του Πετρου Φοιτητή του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βραβευμένο σε Πανελλήνιο επίπεδο σε θέματα Αστροφυσικής.

 Αφού προλόγισε την  εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κίνησης Λύτρας Γιάννης και εν συντομία αναφέρθηκε στους σκοπούς και τις βλέψεις της  Κίνησης έδωσε τον λόγο στον Ομιλητή. Στην κατάμεστη αίθουσα του Σχολείου  πρόβαλε και ανέπτυξε το Ηλιακό μας σύστημα και έδωσε εξηγήσεις που πολλοί από τους παρευρισκόμενους έμεινα έκπληκτοι με  όσα αναφέρθηκαν. Στο τέλος της παρουσίασης το πλήθος χειροκρότησε τον ομιλητή και στη συνέχεια στο αυλειο χώρο του σχολείου με την βοήθεια  τηλεσκόπιου  πολλοί είδαν  τους πλανήτες  στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η παρουσίαση αυτή είναι η αρχή  μιας σειράς  δραστηριοτήτων  που έχει προγραμματίσει η Κίνηση Νέων Καμπής.

Το kampi.artanet.gr.  συγχαίρει την πρωτοβουλία αυτή και είναι αρωγός σε κάθε τους κίνηση.

στιγμιότυπο απο την εκδήλωση  η παρακάτω φωτο

.

 

 

Αναρτηθηκε την 5-3-2012

Κομήτης  C/2011 L4

 http://michaelstamatis.blogspot.gr/2013/03/c-2011-l-4-c-2011-l-4-13-2013-luis.html

 

 

Αναρτήθηκε  3-2-2013

Σήμερα 3 Φλεβαρη  επισκέφτηκε το χωριό μας  στα πλαίσιο των μηνιαίων  διαφωτιστικών  κηρυγμάτων ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος  μητροπολίτης Νικοπολέως - Πρεβέζης   .Η παρουσίαση  εγινε στο Ενοριακό κέντρο του χωριού Παρευρεύθησαν οι  ιερεις του χωριου μας  πατήρ Πέτρος και Ευάγγελος καθώς και ο πατήρ Λάμπρος του Χανοπούλου , ο ιερέας της Κρανιάς και π πατήρ Αλκίσιος. Σύσσωμη η εκκλησιαστική επιτροπή , ο πρόεδρος του Συλλογου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολειου Καμπής Παππάς Δημητριος και τα μέλη του ΔΣ Λύτρας Χρήστος και Σταμάτη Ευτυχία, τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου  Καμπής και πλήθος κόσμου.

Αφού ετελέσθη  ο πτωτομηνιάτικος  αγιασμός ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη σημασία της Παλαιάς και Καινης Διαθηκης σαν αλληλένδετες  μεταξύ τους  στη συνεχεία ανέπτυξε και ανέλυσε τον 50ο ψαλμό του Δαβίδ << ελεησόν με ο θεός κατα το μεγα έλεος....>>

Στο τέλος η εκκλησιαστική  Επιτροπή  δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο  συμβολικό δώρο  , ενα σταυρό  Αγιασμου, ο οποίος ευχαρίστησε τους κατοίκους και ευχήθηκε  υγεία και καθε ευτυχία.

μετα το πέρας  της ομιλίας προσφέρθηκε στο πλήθος  καφές αναψυκτικά και βουτήγματα. Στη συνεχεια ο σεβασμιιότατος συνοδευόμενος απο τη εκκλησιαστική επιτροπή  επισκεφθηκε την  εκκλησία του χωριού οπου εντοπισε τα προβληματα  (αγιογράφησηκ.λ.π ) και προτεινε να  γινουν οι απαιτούμενες ενεργειες ωστα να υλοποιηθεί το εργο αυτο. .Εμεινε κατάπληκτος απο τις πηγές της βρύσης  και ειπε οτι αυτο ειναι πλουτος για το χωριό μας..Δεν  παρέληψε να γευτεί και τις τσίμπες που αυτή την εποχή  β γ ή κ α ν  στην βρυση.

 

Αναρτηθηκε  28-10-2012

Γιορτάστηκε και φετος  ,παρά τις δυσκολες καιρικές συνθηκες, η εθνική  επέτειος μεκαθε επισημότητα..Λογω βροχής δεν εγινε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών.Στην εκκλησάι μετα την θεία λειτουργία  ετελέσθη η  δοξολογία  και ηχησαν χαρουμενα οι καμπάνες.. Ο πανηγυρικός της ημέρας  εγινε απο τον δάσκαλο του Δημοτικού Σχολειου Λυτρα Χρήστου  ο οποίος αναφερθηκε στην Εθνική επέτειο τις αιτίες και τα αποτελέσμα εκεινου του πολέμου.Τονίστηκε  ιδαια'ιτερα ο ρόλος της Εθνικής  Αντίστασης αλλα και η σημερινή κατάσταση..Μετά τοπερας της ομιλίας  το πλήθος  ξεσπασε σε χειροκροτήματα.Στηνσυνέχεια  ψαλθηκε επιμνημόσυνος δεηση στο μνημείο των πεσόντων και η καταθεση των στεφανιων. Συγκηνιτική ηταν η στιγμή οταν ο Αριστείδης Σταμάτης  εκ μερους της Εθνικής Αντίστασης κατέθεσε  στεφάνι.Παρεευρέθηκαν οι τοπικες Αρχές , οι δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί του χωριού καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου.

 Ολόκληρος ο πανηγυρικός της ημέρας

Ο πανηγυρικός για την 28η Οκτωβρίου 1940

Σαν σήμερα  72 χρόνια πριν ο ελληνικός λαός  δημιουργησε μια άλλη ένδοξη πτυχή στο διάβα της ιστορικής του γραμμής.

Είναι το έπος του Αλβανικού μετώπου .Η  συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο αυτό ήταν αναπόφευκτη.

Μαύρα σύννεφα καλύπτουν την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση οδηγεί σε απελπισία εκατομμύρια ανθρώπους.  Έτσι σε πολλες χωρες όπως στην  Ιταλια και στην  Γερμανια ιδρύονται ναζιστικα καθεστωτα. Όλα τα πολιτικά κόμματα  τίθονται εκτός νόμου. Οι Εβραίοι, πρώτοι απ’ όλους, ως κατώτερη ράτσα, είναι στο στόχαστρο. Οι τσιγγάνοι, οι διανοούμενοι, οι κομμουνιστές και όσοι αντιστέκονται στο φασισμό ακολουθούν την ιδια πορεία..

 Στην Ελλάδα επιβάλλεται η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Τα κόμματα τίθενται εκτός νόμου, η αστυνομία και οι υπηρεσίες της ασφάλειας οργανώνονται κατά τα φασιστικά πρότυπα. Επιβάλλεται αυστηρή λογοκρισία και η χώρα βυθίζεται σε πρωτοφανή σκοταδισμό. Στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατάργηση πολιτικών ελευθεριών, συστηματική καταδίωξη όλων των διαφωνούντων, εξορίες γνωριζουν ημερες δοξας.

Μία από τις πρώτες πράξεις της 4ης Αυγούστου ήταν το κάψιμο των «ενοχλητικών» βιβλίων:  Οι Παπαδιαμάντης, Καρκαβίτσας Μαρξ, Δαρβίνος,, Φρόιντ, Ντοστογιέφσκι, Γκαίτε, θεωρούνται ανεπιθύμητοι συγγραφείς  και  τα βιβλία τους ρίχνονται στην φωτιά.

.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ιταλία στέλνει τελεσίγραφο με το οποίο ζητά να περάσουν ελεύθερα τα Ιταλικά στρατεύματα από το Ελληνικό έδαφος.  H Ελληνική ουδετερότητα, , γίνεται πλεον  αδύνατη . Ο Ελληνικός λαός παίρνει θέση: ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αιφνίδιος. Η επίδοση του τελεσιγράφου αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι  η 28η οκτωβριου αποτελούσε εθνική επέτειο του φασισμού στην Ιταλία από το 1925. 

 

Ο πόλεμος  στα βουνά της Πίνδου και στην Αλβανία, κράτησε 160 ημέρες και ήταν ένας πόλεμος δίκαιος και νικηφόρος. ¨Ήταν ημέρες νίκης, χαράς, δόξας.  Όλοι βοηθάνε στον πόλεμο. Οι φαντάροι που πολεμούν γενναία. Οι γυναίκες της Πίνδου που μεταφέρουν πυρομαχικά στο μέτωπο του πολέμου. Οι μανάδες που αποχαιρετώντας τα παιδιά τους τα προστάζουν να νικήσουν. Οι διανοούμενοι, και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στα μετόπισθεν βοηθάν και αυτοί εμψυχώνοντας τον λαό.  Επιθεώρηση, γελοιογραφίες, τραγούδια, διαμαρτυρίες, όλα επιστρατεύονται.

Ο απόηχος των τραγουδιών της Σοφίας Βέμπο φθάνει ως το μέτωπο του πολέμου: και εμψυχωνει τους φανταρους μας

Δεν είναι όμως ένας εύκολος πόλεμος. Ο πιο δύσκολος εχθρός είναι η πείνα και το κρύο. Τα πόδια των πολεμιστών γεμίζουν χιονίστρες, πολλοί ακρωτηριάζονται.

Παρόλες τις δυσκολίες αυτές ο ελληνικός στρατός  όχι μονο αποκρουει την ιταλικη εισβολή αλλα και  προελαυνει νικηφορα ελευθερώνοντας την μια πολη μετα την άλλη  Κορυτσα  Τρεμπεσίνα  Χιμάρα Αργυρόκαστρο  και τα  οποία είναι τα  τρόπαια του. Εξη μήνες παλευε στα κακοτραχηλα βουνα της Πινδου υπερασπιζοντας την πατριδα του.. Δεν πίστευαν στις δόξες του στρατού μας, στο θάρρος, στην τόλμη, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του, που πολεμούσε με φλόγα ενάντια στο φασισμό, νηστικός και ξυπόλυτος πάνω στα βουνό της Αλβανίας .
 Στο αλβανικό έπος δεν πολέμησε η δυναστεία και οι μηχανισμοί της.. αλλα ο ελεύθερος  και αδούλωτος ελληνικός λαός
Γι’ αυτό το έπος της Αλβανίας είναι ολοκληρωτικά έργο του λαού.
Αυτή δεν ήτανε ήττα του λαού μας, μα ήττα και χρεοκοπία των καθεστώτων που μεσολάβησαν από το 1821-1941.

Στα ελληνοβουλγαρικα σύνορα  ο στρατός μας τους αντιμετώπισε  με το ίδιο πείσμα όπως και στο αλβανικό μετωπο..Στο Ρουπελ και στο Περιθωρι γράφτηκαν ένδοξες σελίδες ηρωισμού . Όσο φλογερά κι αν ήτανε τα στήθη του, η φλόγα αυτή δεν θα άντεχε στα σιδερόφρακτα μεγαθήρια του Χιτλερ. Έτσι αναγκάστηκε να υποκύψει, μα όχι σαν ηττημένος. 


 "Οι έλληνες αντιστάθηκαν ηρωικά στους Γερμανούς κατακτητές",
.Αντιστάθηκαν οι Έλληνες ηρωικά ; Πράγματι. Αντιστάθηκαν όμως "όλοι" οι έλληνες; Ήταν "όλοι μαζί" τότε; 'Η ένα μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου την κοπάνησε στο Κάιρο, μαζί με το θησαυροφυλάκιο της χώρας, στην "αγκαλιά" της Αγγλίας και προετοιμαζόταν για την επόμενη μέρα για να τσακίσει το ΕΑΜικό
κίνημα και το λαό τον Δεκέμβρης  του '44.

 Και  ένα άλλο μέρος φόρεσε τη στολή των γερμανοτσολιάδων και υπηρετούσαν τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών;

Αρχιζει μια μαυρη σελιδα για τον τοπο μας..Η  Γερμανικη κατοχή.

.Οι απαγορευσεις , ,τα βασανηστηρια ,οι  φυλακισεις ,η τρομοκρατια και  οι εκτελέσεις ήταν  στην ημερησια διαταξη.
 Ο καταχτητης θα παρει στα χερια του ολες τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου

Λεηλατείται ολόκληρη η γεωργική  παραγωγή, τα αγαθά και ο  φυσικός πλούτος  της χώρας. Δεσμεύονται όλα τα εμπορεύματα που υπάρχουν σε αποθήκες. Η προμήθεια τροφίμων και όλων των ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται προβληματική για τον ελληνικό λαό από την πρώτη στιγμή. Η μεγάλη πείνα έχει αρχίσει. Το χρήμα χάνει την αξία του. Την ίδια στιγμή που η πείνα θερίζει, οι μαυραγορίτες, ανάξιοι να ονομάζονται άνθρωποι, κερδίζουν από το εμπόριο τροφίμων στη μαύρη αγορά..
Μια μαυρίλα πλάκωνε τον ελληνικό ορίζοντα. Κανείς δεν ήξερε τι θα έφερνε το  αύριο και πώς θα ξεφεύγαμε από τη σιδερένια τανάλια που μας έσφιγγε.
Ένας λογοτέχνης περιγράφει:
….Αν προχωρούσες από την Ομόνοια στο Σύνταγμα σε πεντέξι σημεία θα συναντούσες κόσμο γύρω σου σωριασμένους στο δρόμο. Μπουλούκια παιδιά ζητιάνευαν στους δρόμους και αρπούσαν ό,τι βρίσκαν που να μασιέται. Πολλά βλέπουν το ενδιαφέρον που προκαλούν οι πεσμένοι, ξαπλώνουν και κείνα στο πεζοδρόμιο, το ένα πλάι στο άλλο, κι εκεί ξεχνιούνται . Κάποτε ο θάνατος τα μαζεύει ευχαριστημένα
Μπροστά σ’ αυτό το άγριο τοπίο της καταστροφής της κοινωνίας ο ελληνικός λαός οργανώνει την αντίστασή του.
Πρωτόφαντες μορφές αυτοβοήθειας εμφανίζονται και σε πολλά μέρη τα τοπικά εργατικά κέντρα, οι σύλλογοι των υπαλλήλων και οι επαγγελματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχηματίζουν ανεπίσημες «Λαϊκές επιτροπές» με πρωταρχικό στόχο να αποσπάσουν τρόφιμα από τις κατοχικές δυναμεις για να τραφεί ο πληθυσμός. Τα λαϊκά συσσίτια είναι η πρώτη αυθόρμητη αντιστασιακή πράξη.

. 
 Αρχισε τότε μεσα στην κρυα νυχτα της κατοχης να αναπτυσεται   ένα πατριωτικο κινημα αντιστασης..
«Ο λαός της Ελλάδας ξεκινά  έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο κατακτητη
Το  βάρος έπεσε πάνω σε μια χούφτα ανθρώπων, απ’ αυτούς που τρώγανε καρπαζιές μέσα στα αστυνομικά μπουντρούμια και τις ασφάλειες, μα που φλέγονταν από ηρωισμό και ανδρεία και μέσα τους υπήρχε μια ζεστή ελληνική καρδιά κι έτρεχε στις φλέβες τους πραγματικό ελληνικό αίμα. Αυτοί άναψαν το δαυλό κι έδωσαν το σύνθημα για τον ξεσηκωμό του Έθνους. Αυτοί που δώσανε το κουράγιο στους Έλληνες. Αυτοί που δημιούργησαν τη νέα Φιλική Εταιρία την εθνική Αντισταση που αποτελεί την συνέχεια του αλβανικού επους:

Οι κύριοι αιμοδότες και πρωτεργάτες, ήταν το ΕΑΜ  αυτοί που  ξεσήκωσαν τον κόσμο και αυτοί σήκωσαν το βάρος της αντίστασης.
Δημιουργούνται στην συνέχεια  και άλλες αντάρτικες ομάδες .ο ΕΛΛΑΣ  Ο ΕΔΕΣ  . Ηρωικά  προβάλλει η μορφή του Άρη Βελουχιώτη που  καλούσε  τους έλληνες για κοινές αντρικές  ομάδες ενάντια στον καταχτητή και το πέτυχε με αποκορύφωμα η κοινή συνεργασία  του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ με τον Ν Ζέρβα αρχηγό στην   ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποταμου πουεπέφερεε δυνατό πλήγμα στον κατακτητή.
Τα αντίποινα των γερμανών είναι σκληρά  όσο η θηριωδία τους κατεχει..Δεν κάψανε τα Καλάβρυτα  Διστομο και Κομμένο. Δεν κινδύνεψε το χωριό μας από το κάψιμο  των Γερμανων;.Σωθηκε όμως στον πατριώτη μας  Θωμά Καραμουτσιο του οποίου σήμερα τιμητικά του δόθηκε και το όνομα της πλατειάς.

Έχω και άλλη φορά αναφέρει από το βήμα αυτό ότι για έναν λαό η γνώση της ιστορίας αποτελεί  οδηγό για την πορεία του τόπου. Πρέπει από την ιστορία μας να αντλούμαι  ηθικά διδάγματα  και να  τα έχουμε σαν φωτεινό ορόσημο για  να χαράζουμε την νέα μας πορεία.
 Ίσως γιατί στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ΄ ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως ξεριζώνονται ερωτήματα που μπορούν να αναποδογυρίσουν αυτή την εικόνα.
Γιατί κυρίες και κύριοι αυτή η ιστορία μας ανήκει.
Ίσως γιατί η κυρίαρχη πολιτική πριμοδοτεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν. Ίσως και γιατί οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για πατρίδα, αγώνες, θυσίες και «εθνική υπερηφάνεια», για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» αυτοί που εκποιούν κομμάτι κομμάτι την ελληνική γη και αφανίζουν το λαό. Ίσως δεν αντέχουμε πια να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για «τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά» οι ίδιοι που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία και στη μετανάστευση, σε ένα μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουν τον γρήγορο θάνατο των πατεράδων και των μανάδων μας που βγήκαν στη σύνταξη
Κύριες και κύριοι  την Ιστορία μας τη φόρτωσαν χρόνια τώρα με ψέματα ή μαλάματα και έκρυψαν το πρόσωπό της. Και είναι καιρός να αποκαλύψουμε το αληθινό της πρόσωπο.. Η ιστορία γέμισε χρονολογίες κι άδειασε από νεύρο και συναίσθημα. Και τώρα έρχεται να ξαναγραφτεί από αυτούς που την πρόδωσαν. Ήρωες οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, εθνικιστές που νοιάστηκαν την πατρίδα και γι’ αυτό υπηρέτησαν πιστά τους γερμανούς και το σύστημα
Αμέσως λοιπόν μετά την Κατοχή  το Δεκέμβρη του 1944, ξεκίνησε μια επιχείρηση
αποενοχοποίησης των γερμανικών, των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής
και, φυσικά, των Ελλήνων συνεργατών τους. Για τις καταστροφές στα
χωριά, για τις εκατόμβες των αθώων θυμάτων δεν έφταιγε,  ο στρατός κατοχής και οι ντόπιοι συνεργάτες του. Όσα συνέβησαν  ήταν είτε προϊόν  είτε αποτέλεσμα   εκ μέρους της ένοπλης Αντίστασης, 

 Να πούμε την αλήθεια. Αυτή που μας κρύβουν επιμελώς  γιατί θέλουν το λαό μας, εμάς τους ίδιους να κοιμόμαστε βαθιά την ώρα που μας γδύνουν και μας γδέρνουν. Να πούμε την αλήθεια
• Ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.

• Ότι τα πραγματικά αίτια του πολέμου ήταν το μοίρασμα του κόσμου απ΄ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε σφαίρες επιρροής, αλλά και το τσάκισμα του δημοκρατικού  κινήματος.

• Ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου της εποχής ανήκει στους «απόντες» του αγώνα, και όχι στους πολιτικούς που κυβερνούσαν τη χώρα και έφυγαν στην Αίγυπτο ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που στελέχωσαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, χτυπώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, φορώντας ακόμη και την αποκρουστική κουκούλα του προδότη
Να αναρωτηθουμε  για ποιον  σκοτώθηκαν  οι στρατιώτες στο αλβανικό μέτωπο, γιατί εκτελέστηκαν τα παληκαρια της Καισαριανής και της Κοκκινιάς γιατί πάλευαν οι χιλιάδες κυνηγημένοι από την  Γκεστάπο

Γιατί δημιουργηθηκε η Εθνική Αντισταση;.

Αυτονόητο  είναι για όλους μας  ..για την εθνική τους ανεξαρτησία.!
Από τον καιρό εκείνο, την εποχή των παππούδων και των πατεράδων μας πέρασαν 72 χρόνια.
 Θα ήταν ντροπή μας απέναντι τους αν δε αναφέρουμε τα ονόματα των χωριανών μας που πήραν μέρος στο αλβανικό μέτωπο  και  είναι οι….

Σταμάτης Δημητριος,Φασιας Ευάγγελος, , Σταμάτης Αλεξης Φασιάς Γρηγοριος, Λάκας Σωτήριος, Μαγγίνας Κων/νος, Ρούμπος Βασίλειος , Ρούμπος Λάμπρος, Κοσμας Δημοσθένης, Σταμάτης Ηλίας, Σταμάτης, Μιχαήλ, Σταματης Βασίλειος, Φασιας  Παντελής, Ζιωρης Αθανάσιος, Σαραντάρης Κων/νος Σαραντάρης Αλεκος,Κοσμάς Χρήστος, Στούπας Κων/νος Μπάσιος Αθανάσιος, ΚαψάληςΧριστος, Γκόρος Δημητριος,  Ζάψας Δημητριος, Λιασκας ΧαρίλαοςΧριστογιάννης Σπύρος, και Καραμουτσιος Χριστος..

Ισως μερικοί  δεν αναφερθηκαν λογω μη  επαρκων στοιχειων  αλλα είναι και Αυτοί αφανεις  ηρωες  στην προσφορα τους στον ιερο αυτό σκοπό.
 Θα έπρεπε να είναι τα ονόματα τους γραμμένα  εκεί έξω στο ακέφαλο μνημείο πεσόντων που η επίσημη πολιτεία  δεν μπόρεσε να τιμήσει τους ηρωες αυτούς  αλλα και  οι κατά καιρούς που πέρασαν τοπικοί άρχοντες  η κάποιος σύλλογος να τελειώσει το ημιτελές αυτό μνημείο.
Αυτοί τότε που πολέμησαν  το 1940 και οι επόμενοι που αγωνίστηκαν αργότερα για την πατριδα , δεν άφησαν παρακαταθήκη  στους νυν κυβερνώντες  να  παραδοσουν τη χώρα στην οικονομική ολιγαρχία της Τροϊκας.Στο πόλεμο του 40  πολέμησαν τους  Γερμανούς  σε δύσκολο πόλεμο  και εμείς σήμερα τους προσκαλούμε σε μια νέα  Κατοχη  στην  Ελλάδα και τους υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κρατους..
Οϊμέ και αλίμονο θα λέγανε οι αρχαίοι ημών προγονοί.
Σήμερα, δεν κυματίζει σβάστικα  στην Ακρόπολη,αλλα  κυκλοφορεί  ελευθέρα ανάμεσα μας.
 Σήμερα, δεν πουλά κανείς το σπίτι του για ένα τσουβάλι σιτάρι στους μαυραγορίτες, που άλλαξαν όνομα και ακούνε με το όνομα  Εφορία Τράπεζα ,Χαράτσι, κρατήσεις
Σήμερα, δεν μας πολεμάν οι Γερμανοί με τανκς και στούκας, αλλα με μίζες
Σήμερα οι  Γερμανοί δεν χρειάζονται πόλεμο για  να πάρουν τα ελληνικά νησιά μας και τον ορυκτό πλούτο μας..τους  τα δίνουμε για αντάλλαγμα των  επόμενων δόσεων της οικονομικής ενίσχυσης.
Σήμερα, δεν κλέβουν τη σοδιά μας, αλλά μας επιβάλλουν πρόστιμα, αν παράγουμε έστω κι ένα κιλό παραπάνω απ΄ το πλαφόν που έχει καθοριστεί στις Βρυξέλλες.
Εδώ ταιριάζει αυτό που κάνανε οι Ρωμαίοι πολύ πιο παλιά..
Στη Ρώμη, το χειρότερο μαρτύριο ήταν όταν έδεναν ένα γερο και υγιές  κορμί με ένα σαπισμένο ώσπου να σαπίσει και αυτό. Και εμείς; Τι περιμένουμε;
Ότι οι κουφοί θα μας κάνουν παραχωρήσεις
Ότι οι λύκοι θα μας ταΐσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν;
Τέτοια περιμένουμε;
.   Τ διδάγματα κείνης τς περιόδου εναι πολλαπλ κα πρέπει ν ναλογισθομε κάποια π ατά. Τ πι σημαντικ εναι νάγκη διατήρησης τς λευθερίας το θνους κα τς κεραιότητας τς χώρας τοσο εδαφικά όσο και οικονομικά .Δυστυχώς σήμερα  παζαρεύονται και ξεπουλιούνται  όλες οι πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας  στους εταίρους  μας ευρωπαίους..

Τελειώνω με  το ποιημα του Οδυσσέα  Ελύτη που οι στιχοι του είναι τοσο επικαιροι

“Ήρθαν/ ντυμένοι «φίλοι»
Αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας.
Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.
Έφεραν/ το Σοφό, τον Οικιστή και τον Γεωμέτρη
Βίβλους γραμμάτων και αριθμών
την πάσα Υποταγή και δύναμη το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας
Έφτασαν/ ντυμένοι «φίλοι»αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.

Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

 ΖΗΤΩ  Η 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΖΗΤΒ Η ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  23-9-2012

Έγιναν σήμερα  την Κυριακή το απόγευμα  τα εγκαίνια του νέου  Ενοριακό Κέντρου του χωριού μας  στον νεοανακαινισμένο κτήριο που αποτελεί ένα κόσμημα για το χωριό μας τόσο απο την Αρχιτεκτονική  του άποψη οσο και για την αισθητική μορφή. Πραγματικό στολίδι στο ποιο κεντρικό σημείο του χωριού απέναντι απο την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και  Ελένης. Στον εσωτερικό του  χώρο κοσμούν εικόνες του χωριού απο παλαιότερα χρόνια  , απο το μαθητές του δημοτικού σχολείου (σχ.ετος1973-74) και την ποδοσφαιρική ομάδα δεκαετίας του70.
Είναι εμπλουτισμένο με βιβλιοθήκη η οποία πιστεύουμε με την συμμέτοχή όλων μας να εμπλουτιστεί ,καθως και βοηθητικούς χώρους
Τα εγκαίνια έγιναν  πρωτοστατούντος του Πρωτοσύγκελου Νικοπολέως σεβασμιότατου Μαρζούχο Θεοδόσιου 
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο  ηγούμενος της ιεράς Μονής Λεκατσά Πρεβέζης πάτερ Αλκύσων ,οι πρεσβύτεροι     Παπαπέτρος , Παπαχαράλαμπος της Γραμμενίτσας, ο Παπαχαράλαμπος της Πέτρας.

Επίσης παρίστατο και ο Δήμαρχος Αρταίων κος Παπαλέξης.ο  Αντιδήμαρχος κος Βλάρας .ο βουλευτής Αρτας κος Γκόκας ο δημοτικός σύμβουλος κος Γόγολος  και πλήθος κόσμου. Ο Πρωτοσύγκελος ανέπτυξε  την σημασία και την λειτουργία του ενοριακού κέντρου που θα αποτελέσει την γέφυρα των πιστών με την εκκλησία με την διενέργεια   ομιλιών και ημερίδων   και σαν χώρος όπου θα στεγάζεται το Κατηχητικό .

Μετά την τελετή των   εγκαινίων στους παραβρεθέντες μοιράστηκαν γλυκά και αναψυκτικά  τα οποία τα περισσότερα ήταν προσφορές  απο τις γυναίκες του χωριού μας.
Με την ευχή μας να  αξιοποιηθεί οσο  το δυνατόν καλύτερα και να αποτελέσει πόλο έλξης  τον νεο ιδρυθέν  ενοριακό κέντρο ας βοηθήσουμε όλοι μας  να το εμπλουτίσουμε με τυχόν ελλείψεις που έχει  (ύστερα από επικοινωνία με τον  ιερέα του χωριού μας ) και με την συμμετοχή μας  στις  εκδηλώσεις που θα πάρουν μέρος σε αυτό

Αναρτηθηκε 27-8-2012

 

Επιτυχοντες Στη Τριτοβαθμα εκπαιδευση

1.Γκοκα Ελενη του Δημητριου   Ιστορικο Αρχαιολογικο Ιωαννινων

2.Καψαλη Κωνσταντινα του Χρηστου Διοικηση Τροφιμων Αγρινιου

3.Μαζης Σωτηριος του Νικολαου  Σχολη Ευλπιδων

4.Μαρηπαρασκευη του ΘωμαΠαιδαγωγικο Ιωαννινων

5.Παπαιωαννου Βασιλειος του Κωνσταντινου Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ  θηνων

6.Σαρανταρης Χριστοσ του Νικολαου  Γεωπονικη Θεσσαλονικης

7.Σταματης  Μιχαηλ του Πετρου  Φυσικο Ιωαννινων

8.Σταματη Αικατερινη του Χριστοδουλου..Ψυχολογιας Θεσσαλονκης

9.Στουπα Ελενη του Αγγελου Λογιστικη Πρεβεζας

10.Τζολου Αναστασια του Κωνταντινου..Μαθηματικο Ιωαννινων

 

Αναρτήθηκε 1-7-2012

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καμπής  στα πλαίσια των ετήσιων Καλοκαιρινών εκδηλώσεών του πραγματοποιεί τριήερες εκδηλώσεις.

1.Παρασκευή 6 Ιουλίου  Θεατρικη παραστηση απο τους μαθητές της Στ  Δημοτικού σχολείου Καμπής με επιμέλεια , σκηνικά και παρουσίαση απο τον συγχωριανό μας δάσκαλο Κοσμά Νίκο με θέμα "Το περιβάλλον".   Θα ακολουθησουν  χοροί  "χιπ-χοπ"  Είσοδος ελεύθερη.

2.Σάββατο 7 Ιουλίου. Παραδοσιακούς χορούς  απο τα χορευτικά τμήματα του Συλλογου μας..

Φροντιδα και διδασκαλία απο τους δασκάλους του χορού Πουλιάνο Σπύρο και Τσίρκα Ρούλας.

Θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά - παραδοσιακό γλέντι.  Είσοδος Τρία (3)  ευρω

3.Κυριακή  8 Ιουλίου . Τα παιδιά και οι μεγάλοι θα διασκεδάσουν με θεατρικό έργο Καραγκιοζοπαίχτη. Είσοδος Ελεύθερη

 

Αναρτήθηκε την 27 -3-2012

 

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολειου Καμπης σε μια σειρά δραστηριότητες που ανέπτυξε και αναπτύσει φέτος  διοργάνωσε ομιλία συζήτηση την Παρασκευή  19 Μαρτίου ν το απογευμα στο Δημοτικό σχολείο με θέμα: Μαθησιακές Δυσκολίες- Δυσλεξία.

Ομιλητής ηταν ο Τελειόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων κος Λυτρας  Ιωάννης  ο οποίος ανέπτυξε το θέμα πλήρως το θέμα και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις απο τους παρευρισκόμενους γονείς. Την συζήτηση παρακολουθησαν αρκετοί γονεις και παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής  Α/θμιας Εκπαιδευσης Αρτας κος Γκόρος Λεωνίδας και ο Σχολικός Σύμβουλος της Αθμιας Εκπαίδευσης Αρτας κος Γερογιάννης Κωστας.

 

Αναρτήθηκε  27 Μαρτίου 2012

Εγινε σήμερα  Παρασκευή  16 Μαρτίου δεντρόφυτευση στον Γυμνοτοπο  σε συνεργασία του τοπικου Συλλογου "Πάτερ Κοσμάς" με τον τηλεοτικο σταθμό Σκαϊ  σε καμενη περιοχή στην εισοδο του χωριου  ..στην δεντροφύτευση πηραν μερος αντιπρωσοπευτικά το Λυκειο Φιλιππιαδας, το 1ο και 2οΔημτικο Σχολειο Φιλιππιαδας  και η Β τάξη και Δ τάξη του Δημοτικου Σχολειου Καμπής στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής  που εκπονείται στο σχολείο μας. ..Τους Μαθητες συνόδευσαν οι δάσκαλοι, Λυτρας Χρήστος Κατσαμάγκα-Σταμάτη Γεωργία και η Ιωτα Παπανικολαόυ.Οι Μαθητές ειχαν την ευκαιρία να ακουσουν και να  την σμασια και τις ωφέλειες του δάσους καθως επισης και να παρουν μερος στην δεντροφύτευση. Στο τέλος της δεντροφύτευσης μοιράστηκαν στα παιδια εδεσματα και αναμνηστικά  δώρα. Οι μαθητές αποχώρησαν αποκομίζοντας  αρκετά  οσον αφορα το δάσος και την σημασία.

.Αναρτήθηκε σήμερα Κυριακη  26 Φλεβάρη 2012

Στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων  ο εκπολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποίησε  την Κυριακη τοαπογευμα στη [πλατεία του χωριού   εορταστικές εκδηλώσεις. Απο την νεολαια τουχωριου και μεκαθοδηγηση της δασκαλασς του χωρού Τσιρκα  Ρούλας εγινε τοπαραδοσιακο  γαϊτανακι και στην συνεχεια ακολουθησαν παραδοσιακοι χοροι απο τα χορευτικά τμηματα του χωριου...στην συνέχεια ο χορος μεγάλωσε με την συμετοχή πολλων ατομων..Συγκινητικό αποτέλεσε ο παρουσία στο χορό  ηλικωμενων .Οι παρευρισκομενοι γευτηκαν  παραδοσιακές πιτες και εδέσματα προσφορά των γυναικών του χωριού και το κρεσί ερρεε αφθονο προσφορά του Συλλόγου. για πρωτη φορά  αναψαμε  τεραστια " τζαμαλα " που οι φλογες της ξεπερασαν τα δεκα μετρα. ο χορος συνεχιστηκε γυρω απο την φωτιά μεχρι αργ το βραδυ..

την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα παραδοσιακα κούλουμα στην πλατεια του χωριου  με λαγανες και φασολαδα ενω η ορχηστρα θα αδει παραδοσιακους χορους.

 

Φασιάς Λουκάς πρωτος σερνει το χωρο Αποστολος Σταματης.

 

 

Αναρτηθηκε σημερα κυριακη 22-1-2012

 

 

 

 

Ανάστατοι είναι την τελευταία εβδομάδα  οι κάτοικοι του χωριού μας υστέρα από την επίδοση  στους δικαιούχους τα τέλη ύδρευσης για το χρονικό διάστημα που αφορά τα έτη 2009 και 2010..Αιτία είναι η υπέρογκη χρέωση  τόσο του κυβικού που ανέβηκε στα 35 λεπτά το κυβικό και του παγίου σε 48 ευρώ..με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να αναφέρονται σε ποσά δυσβάσταχτα για οικογενειακούς προϋπολογισμούς. ενδεικτικά για να  κατανοήσουμε το μέγεθος της δαπάνης  αναφέρομαι ποσά όπως της τάξεως 1900 ευρώ 1230 ευρώ  1100 ευρώ και με μέσο ορό άνω των 700 ευρώ..ειναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς λογαριασμό κάτω από 500 ευρώ..με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί Λαϊκή συνέλευση στη πλατεία του χωριού με κύριο θέμα συζήτησης τι θα γίνει με το  χαράτσι αυτό εν καιρο οικονομικης κρίσης  .Πάρθηκε απόφαση να μαζευτούν (όπως και μαζευτήκαν) τα εντάλματα ύδρευσης  σήμερα και να επιδοθούν αύριο Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στην αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου Αρταιων.Με σκοπό να αρθεί η προηγουμένη απόφαση που ανέβασε το κόστος του κυβικού και παγίου  και εκλέχτηκε 5 μελής επιτροπή που θα συνέχιση τις παραπέρα  ενέργειες και μορφές πάλης  σε περίπτωση μη εύρεσης λύσης..Προταθηκε και αποφασίστηκε  σε περίπτωση μη δέσμευσης του Δήμου για λύση τουπροβληματος να προβούν οι κάτοικοι σε αποκλεισμό του Δημαρχείου αύριο Δευτέρα το απόγευμα εν όψη δημοτικού συμβουλίου  μέχρι λύσης στο καυτό αυτοπροβλημα.

 

Αναρτήθηκε σήμερα 22-12-2011

 

Ένα  σημαντικό γεγονός που συγκίνηση  ιδιαίτερα το χωριό μας  ήταν η  νέα χειροτονία  του  πρεσβυτέρου

Χαράλαμπου Σταμάτη

Ο Χαράλαμπος Σταμάτης γεννημένος  στη Καμπή Άρτας το 1975  γιος του Μιχάλη Σταματη και  αδερφός του νυν πρεσβυτέρου του χωριού μας Πέτρου αποφοίτησες από το δημοτικό σχολείο Καμπής  συνέχισε την μόρφωσή του στο  Γυμνάσιο και Λύκειο Φιλιππιάδας.. Εμπλούτισε τις γνώσεις στο ΕΚ Άρτας και στην συνέχεια στο Ιεροδιδασκαλείο Βδέλλας. Η χειροτονία του ετελέσθη στην γενέτειρά του και στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστατούντος και του σεβασμιωτάτου Επισκόπου Λευκάδος και πλήθος ιερέων και κόσμου. Έτσι λοιπόν σήμερα το χωριό μας είναι στην ευχάριστη θέση να έχει εν ενεργεία  πέντε πρεσβυτέρους...του ευχόμαστε ολόψυχα  καλή του σταδιοδρομία στο δρόμου του Θεού..

 

αναρτήθηκε σήμερα 10-2011

(Μια ιστορική μέρα για το χωριό μιας και είναι και ημέρα απελευθέρωσης από τους Τούρκους )


Mε  κατάληψη άρχισε η νέα εβδομάδα  από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Καμπής διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία των υπεύθυνων   για τα προβλήματα του σχολείου οπως αναφέρονται στο παρακάτω  ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες  του Δημοτικού Σχολείο Καμπής οδηγούμαστε στην ακραία επιλογή της κατάληψης του σχολείου μας, αγανακτισμένοι από την προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας.

Με τα παρακάτω αιτήματα:

1ο Την άμεση αποκατάσταση των  ακατάλληλων τουαλετών ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά μας.

2ο Την άμεση λύση του κτηριακού προβλήματος λόγω αύξησης των μαθητών  (Δημιουργία νέας αίθουσας διδασκαλίας .αίθουσα γυμναστικής  κ.λ.π.)

3ο Την  έγκαιρη χορήγηση των βιβλίων στους μαθητές

4ο Την αύξηση των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου.

Έχοντας εξαντλήσει την  επικοινωνία μας με τους αρμοδίους  με  την ανταλλαγή εγγράφων και την προφορική διαβεβαίωση για την λύση τους αλλά ,  διαιωνίζουν το πρόβλημα  αντί να δίνουν λύση, αποφασίσαμε να δράσουμε δυναμικά, θέλοντας να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας.

Δε θα ανεχτούμε άλλο, να αποτελεί εμπόδιο, στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών μας για εκπαίδευση, η αδιαφορία της πολιτείας  .

Αυτό άλλωστε είναι και η υποχρέωση της Πολιτείας.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απαιτούμε την άμεση  υλοποίησή των υποσχέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα παραπάνω θέματα που αφορούν το σχολείο μας

Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζουμε δυναμικά και ο καθένας υπεύθυνος ή ανεύθυνος ας αναλάβει τις ευθύνες του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΜΠΗΣ

 

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2011

 

ΣΤΟΥΠΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΛΥΔΑ

507 ΕΚΠ/ΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.

ΤΖΑΡΤΖΟΥΛΗ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ

312 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.

ΣΤΑΜΑΤΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΗΛΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΟΥΛ

142 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ) ΗΜ.

ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

733 ΕΦΑΡΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡ. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝ. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ(ΛΕΥΚΑΔΑ)

ΛΑΚΚΑΣ

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ

487 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.

ΚΑΨΑΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΑΡΙΑ

584 ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΜ.

ΓΚΟΡΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤ

111 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.

ΚΑΨΑΛΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

316 OPΓANΩΣHΣ & ΔIOIKΗΣΗΣ EΠIXEIPHΣEΩN ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΦΩΤΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥ

312 OIKONOMIKΗΣ EΠIΣTHMΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.

Αναρτήθηκε την 27-4-2011

 

 

 

3ου Πανελλαδικού Πρωταθλήματος Τέννις
στην Θεσσαλονίκη μεταξύ 14-21 Απριλίου
2011 Ανάμεσα στις  220 περίπου συμμε
τοχές της κατηγορίας η αθλήτρια
Βάλια Μαγκλάρα πέτυχε
την 1η θέση

 

Αναρτήθηκε 27-2-2011

Σήμερα Κυριακή 27 Φλεβάρη  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου μας πραγματοποίησε στο χώρο του Σχολείου αποκριάτικο ''ΜΑΣΚΕ""γλέντι   για την ψυχαγωγία των μαθητών όπου μοιράστηκαν  σερπαντίνες  χαρτοπόλεμος και γλυκίσματα και αναψυκτικά για τους μικρούς  μεταμφιεσμένους και  ψητά και ποτά για τους μεγάλους. Την μουσική κάλυψη της εκδήλωσης κάλυπτε  μουσικό σχήμα απο το ΤΕΙ παροδιασιακής μουσικής της Αρτας  με πλούσιο   μουσικό πρόγραμμα με 'έμφαση κυρίως στα παραδοσιακά τραγούδια. Πλήθος κόσμο πλαισίωσε την εκδήλωση  και αξίζει  'έπαινος στο νεοσύστατο ΔΣ του Συλλόγου που πήρε αυτή την πρωτοβουλία χορός και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το  σούρουπο.

 

 

      
 

 

Κροίσοι στην κρίση

              

 

 

 

Αναρτήθηκε την 22-12-2010

 

 

Όπως κάθε χρόνο  έτσι κι φέτος  έγινε η  Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο μας  .Την ευθύνη της εορτής είχαν οι τρείς πρώτες τάξεις του σχολέιο με υπεύθυνους:

1. για την Α τάξη την δασκάλα της  Κα Σταμάτη-Κατσαμάγκα Γεωργία που παρουσίασε το χριστουγεννιάτικο θεατρικό "Το χαμένο Αστέρι"

2. Για την Β τάξη με την δασκάλα τους,   Κα Νάστου-Καζάκου Ελένη  και το χιουμοριστικό θεατρικό "Τα καλικαντζαράκια"

3. Για την  Γ τάξη την κα.Καφούρου Ιωάννα και το χριστουγεννιάτικο θεατρικό "Η αρπαγή του Αι-Βασίλη".

Οι μαθητές αν και μικροί στην ηλικία  με την επίμονη και μεθοδευμένη προσπάθεια των παραπάνω αναφερομένων δασκάλων παρουσίασαν το νόημα των θεατρικών σαν επαγγελματίες ηθοποιοί και χάρισαν  το γέλιο και την χαρά στο πλήθος του κόσμου  που η συμμετοχή του ήταν  αξιόλογη.Ευχές και χρόνια πολλά  ευχήθηκαν οι δάσκαλοι του σχολείου μέσου του Διευθυντή του Κου Βαγγέλη

 

 

 

.Στο τέλος της γιορτής και προς έκπληξη των μαθητών ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων  με  την συμμετοχή του Αη_Βασίλη μοίρασε δώρα στα παιδιά και παρείχε μπουφέ  χριστουγεννιάτικο με γλυκά κουραμπιέδες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς

 

 

 

 

 

 

1.Ζιώρη Αρχοντία
Μηχανολόγων-Μηχ/κών Κοζάνης
2.Καψάλης Λάμπρος
Αστυφυλάκων
3.Κοσμά Αγγελική
Ειδικής Αγωγής Βόλου
4.Λύτρα Κλεονίκη
Αρχιτεκτονική Ξάνθης
5.Μάζης Αναστάσιος
Γεωπονική Θεσ/κης
6.Μαγγιώρος Λέανδρος
Γεωπονίας-Φυτικής παραγωγής Βόλου
7.Μπάσιου Φωτεινή
Λογοθεραπεία
Καλαμάτας
8.Παπαδιώτης Βασίλης
Φυτικής Παραγωγής Αρτας
9.Παππάς Δημήτριος
Ιατρική Ιωαννίνων
10.Παπαϊωάννου Λάμπρος
ΑΣΠΑΙΤΕ  Αθηνών
11Παπαϊωάννου Σπυριδούλα Δημόσια Διοίκηση Παντείου
12.Παππά Λαμπρινή
Φιλολογία Ιωαννίνων
13.Σταμάτης Αγγελος
Αστυφυλάκων
14.Στούπα Παρασκευή
Σχεδιασμού-Τεχνολογίας Ξύλου Καρδίτσα
15.Στούπας Χρίστος
Ηλεκτρολογίας Καβάλα
16.Φασιάς Ηλίας
Φιλολογία Ιωαννίνων
17.Τσαμπάς  Μιχάλης
Τμήμα Τηλεπληρο-φορικής Αρτας

 

 

 

 

 

6-6-2010

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Έγινε και φέτος με κάθε επισημότητα ο καθιερωμένος  γιορτασμός της Εθνικής επετείου τόσο στο σχολείο την παραμονή της 25ης Μαρτίου  στο σχολείο με  γιορτή που περιελάμβανε  ποιήματα απο τους  μαθητές της Ε-ΣΤ τάξης του σχολείου μας  τραγούδια και   αναφορά στο χρονικό  της επετείου.

Ανήμερα της εθνικής εορτής  'εγινε η  παρέλαση απο το χολείο μεχρι την εκκλησία σε συνοδεία των  τυμπάνων και οι μαθητές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια  και παρουσίασαν μια παρέλαση αντάξια των δυνατοτήτων τους .

Μετά την δοξολογία  ακολούθησε   πανηγυρικός της ημέρας απο το δάσκαλο του Σχολείου Λύτρα Χρήστο που αναφέρθηκε   στο νοήμα  και τα ηθικά διδάγματα των αγωνιστών του1821.Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο  μνημείο του πεσόντων και κατάθεη  στεφανιών εκ μέρους του Σχολείου απο τον  μαθητή Λιόντο Παναγιώτη ,για τον  Δήμο        Ξηροβουνίου  απο τον Γόγολο Παναγιώτη και για την Εθνική Αντίσταση απο τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Καψάλη Στέφανο και για  τον Νηπιαγωγείο απο δυο μικρούς μαθητές

Ο Πανηγυρικός της ημέρας την 25  Μαρτίου 2010


Γιορτάζουμε σήμερα το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας , το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού,
ταυτόχρονα όμως γιορτάζετε και ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα το 1838.

Γεγονός όμως είναι ότι οι Έλληνες ηττήθηκαν μεν αλλά δεν αποδέχθηκαν την ήττα τους ποτέ παρόλο που πνευματικά υπήρχε μαύρο σκοτάδι.

Τον ρόλο να κρατήσουν άσβεστη την σπίθα της λευτεριάς την ανέλαβαν κάποιοι αφανείς ήρωες με την καλλιέργεια της γλώσσας και της εθνικής συνείδησης Τι ήταν όμως εκείνο που κράτησε ‘ορθιους τους Ελληνες και τους έδωσε τις δυνάμεις να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό;

Ηταν η ύπαρξη και λειτουργία των ανώτερων σχολών του Γένους όπως η Μεγάλη του γένους σχολή , η σχολή των Ιωαννίνων , της Πάτμου, και άλλες πολλές όπου φοιτούν κυρίως άνθρωποι που αργότερα περιοδεύουν στην ύπαιθρο για να διδάξουν τα εκκλησιαστικά και την γλώσσα .

Η διδαχή τους γίνεται συνήθως το βράδι λόγω των πρωινών αγροτικών εργασιών και το σχολείο αυτό έιναι το ιδιο το κρυφό σχολειό .

Τον 18ο αιώνα

Έχουμε την εμφάνιση του Ελληνικού διαφωτισμού με κυριότερους εκπροσώπους τον Αδαμάντιο Κοραή ,, τον ηπειρώτη Αθανάσιο Ψαλιδα που κυκλοφορεί το ανατρεπτικό για την εποχή δοκίμιο Ελληνική Νομαρχία έχουμε ακόμη

Τον Ρήγα Φεραίο με το εθνογερτήριο Θούριο .Ηταν σημαντική η προσπάθεια του να ξεσηκώσει επανάσταση εθνοτήτων σε όλο το βαλκανικό χώρο με προοπτική ίδρυσης βαλκανικής ομοσπονδίας. Ένα όραμα αρκετό προοδευτικό που αν συνδεθεί με το κοινωνικό του περιεχόμενο δείχνει άνθρωπο αρκετά προοδευτικό αφού καλούσε ακόμα και την φτωχολογιά των τούρκων σε επανάσταση

Το 1814 ιδρύεται η Φιλική Εταιρία που σαν σκοπό ίδρυσης έχει να ξεκινήσει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Μπορεί να μην είχε τις ριζοσπαστικές ιδέες του Ρήγα αλλά έθετε ένα σοβαρό ζήτημα για την εποχή. Την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού και ίδρυση Ελληνικού κράτους βασισμένου μόνο στις δυνάμεις των Ελλήνων. Στην αρχή ήταν μια οργάνωση υποτυπώδης με ελάχιστα μέλη και χωρίς ικανό αρχηγό

Σιγά σιγά όμως στην φιλική εταιρία μπαίνουν πολλοί αγωνιστές κλέφτες αρματωλοί Φαναριώτες ακόμα και κοτσαμπάσηδες.

Στην αρχή του 1821 έρχονται στην Ελλάδα άνθρωποι απεσταλμένοι των φιλικών για να συντονίσουν τον αγώνα. Χαρακτηριστική η συνάντηση στις 26 γενάρη στο Αίγιο στο σπίτι του πρόκριτου Αν,Λόντου όπου μάταια ο Παπαφλέσας προσπαθεί να τους πείσει λέγοντας τους να ξεσηκωθούν και ότι όλα είναι κανονισμένα.

Αρνούνται να ακαλουθήσουν και απειλούν μάλιστα τον Παπαφλέσα αν δεν σταματήσει τους λόγους του για ξεσηκωμό θα τον φυλακίσουν και τον αποκαλούν τρελόπαπα..

Ποια ήταν όμως τα μέσα του είχαν στη διάθεσή τους οι ηρωικοί εκείνοι αγωνιστές; Λιγοστά ασφαλώς. Είχαν όμως κάτι πολύ σπουδαιότερο μες στην καρδιά τους: Την απόφαση και το φλογερό πάθος για τη λευτεριά. Απέναντί τους στεκόταν η πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία σίγουρη για το μεγαλείο της και τη δύναμή της. Η επανάσταση όμως έχει και τούς διαφωνούντες , όπως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν ήταν διατεθειμένες να ανεχτούν επαναστατικά κινήματα που ενδεχόμενα θα τους έφεραν αρκετές σκοτούρες.

Ηταν ακόμη οι κοτσαμπάσηδες που Δεν επιθυμούσαν επ’ ουδενί την απελευθέρωση της Ελλάδας. Από τη στιγμή που περνάγανε καλά με τους Τούρκους και τα έσοδά τους ήταν υψηλά γιατί να μπλέξουν σε περιπέτειες; . Ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα Πουκεβίλ γράφει επ’ αυτού: «Όταν οι κοτζαμπάσηδες μιλάνε για ελευθερίες δεν είναι για να καλυτερέψει η θέση του λαού, αλλά για να μπουν οι ίδιοι στη θέση των Τούρκων».

Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες.

Στο διάστημα από 21 μαρτίου μεχρι 28 μαρτίου σχεδόν όλη η πελοππόνησος και τα νησία έχουν σηκώσει την σημαία της επανάστασης

Πάρα πολλές οι μάχες ποτάμι το αίμα των ηρώων

Μέσα από τις μάχες αναδεικνύονται οι ηρωικές μορφές του Κολοκοτρώνη της Μπουμπουλίνας του Καραϊσκάκη του Ανδρούτσου . και τόσων άλλων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων.

Τα Δερβενάκια , η Αλαμάνας η Χίος τα ψαρά το Μεσολόγγι η γραβιά το Μανιάκι και κάθε γωνια της ελληνικής γης είναι ποτισμένα και κερδισμένα με αίμα αθάνατων πολεμιστών

Η επανάσταση του 21 πέρασε δύσκολες στιγμές

Ο τυφλός κομματισμός και ο παραγκωνισμός άξιων οπλαρχηγών έφεραν την επανάσταση στο χείλος του γκρεμού. Υπήρξε κίνδυνος τόσες θυσίες να πάνε χαμένες και οι ΄Ελληνες να μην γευτούν ποτέ την χαρά της Ελευθερίας. Δεν δίστασαν μάλιστα να καταφύγουν σε διώξεις και δολοφονίες ηγετών όπως του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Αντώνη Οικονόμου τον Μελέτη Βασιλείου τον Παναγιώτη Καραντζά αλλά και στη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, τον διωγμό του Μακρυγιάννη και άλλων.

Κατέφευγαν ακόμη σε εμφυλίους πολέμους σπρωγμένοι από κηδεμόνες και προστάτες.

Τότε για πρωτη φορά έχουμε την εμφάνιση στην χώρα μας των πολιτικών κομμάτων . από την μια μεριά έχουμε τους συνεχιστές του Ρήγα και με τις ίδιες ιδέες του με εκπροσώπους τον Κολοκοτρώνη , Παπαφλέσσα Ανδρούτσο και από την άλλη μεριά τους εκπροσώπους της συντηριτικής πλευρά με εκπροσωπους τους προκρίτους , Μαυροκορδάτο , κουντοριώτη Λόντο Ζαϊμη κ.λ.π.

 

Το 1828 στη Πέτρα της Βοιωτίας η τελευταία νικηφόρα μάχη του αγώνα φέρνει επιτέλους τον ούριο άνεμο της Λευτεριάς διώχνοντας μακριά τα σύννεφα της τυραννίας από την πολύπαθη χώρα μας.

Μέσα από αυτές τις συνθήκες έχουμε την ανόρθωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που δημιουργείται από το μηδέν.

Η επιθυμία του Κυβερνήτη να συγκροτήσει κεντρική εξουσία και να διαλύσει τα τοπικά καπετανάτα τους εξαγριώνει. Ο Καποδίστριας έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους, καθώς ήθελαν να εισπράττουν ακόμη τους φόρους, να απονέμουν δικαιοσύνη και να διατηρούν στρατό. Στο τέλος δολοφονούν τον Καποδίστρια και τον βγάζουν από τη μέση. Σημασία γι’ αυτούς έχει το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της πατρίδας.

Τα επόμενα χρόνια είναι χρόνια δύσκολα για τον ελληνικό λαό γιατί χρειάζεται μια σειρά από επαναστατικά κινήματα για να αποσπάσει ο λαός ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα για την οικονομική του ανάπτυξη.

Το σύνταγμα του 1864 που πάνω του στηρίχθηκε η οργάνωση του Εθνους σε κράτος κερδίθηκε ύστερα από εξέγερση και κινήμα με αρχηγό τον Μακρυγιάννη

Αμέσως όμως αρχίζει και ο διασυρμός της χώρας μας στους ξενόφερτους Βαυβαυρούς στην αρχή και με την δυναστεία των Γλύσμπουρκ

Έτσι, συνεχίζοντας την προσπάθεια μας να ενταχθούμε στη Δύση, το 1952 μπαίνουμε στο Ν.Α.Τ.Ο., το 1979 στην Ε.Ο.Κ. και το 2001 προσχωρούμε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Απεμπολήσαμε στην προσπάθεια μας αυτή όλα τα πιστεύω μας και όλα τα δόγματα μας, κρατώντας μόνο ένα, το «ανήκουμε εις την Δύσιν».

    Μετά την απελευθέρωση κάναμε ένα μεγάλο λάθος· δεν προσέξαμε κι ενώ διώξαμε τους Τούρκους βάλαμε στον τράχηλό μας τους Ευρωπαίους . Ήταν η επανάληψη του λάθους πολλών Βυζαντινών προγόνων μας, που για να αποφύγουν την επερχόμενη τουρκική κατάκτηση έκυπταν τον τράχηλο στους Φράγκους. Για να ισχυροποιηθεί το νέο κράτος και να διασφαλιστεί οριστικά από την επιβουλή των Τούρκων, αγκαλιάσαμε τους Ευρωπαίους .

Και αρχίσαμε το μεγάλο έργο· το έργο που ήταν μεγαλύτερο και από την απελευθέρωσή μας. Να γίνουμε Ευρωπαίοι! Στα ήθη, στα έθιμα, στον πολιτισμό, στην θρησκεία. και το σπουδαιότερο αρχίσαμε να δανειζόμαστε από τους μεγάλους ευεργέτες μας τους Ευρωπαίους . . Κι ενώ ξεπουλούσαμε τα τίμια και ιερά της φυλής μας γεμίζαμε αγαλλίαση και ευφροσύνη.

    Παρόλη αυτή την κατάπτωσή μας η θρησκευτική και εθνική μας συνείδηση δεν έχει μαραθεί εντελώς. Τα σχολεία μας μέχρι και σήμερα είναι γεμάτα με εικόνες των ηρώων του 1821. Οι υποθήκες των αγωνιστών του ’21 όπως και τα λάθη τους έρχονται να μας φρονηματίσουν και να μας διδάξουν

    Και φθάσαμε στο σωτήριο έτος 2010. Για άλλη μια φορά ανακαλύψαμε ότι πτωχεύσαμε. Ότι είμαστε υπόδουλοι και εξαρτημένοι από τους αδελφούς της Ε.Ο.Κ. Και αρχίσαμε να προσπαθούμε, όχι πως θα γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, αλλά πως θ’ αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους για να μας ξαναδανείσουν. Πως θα συνεχιστεί η υποδούλωσή μας. Και ενώ διατυμπανίζετε η οικονομική κρίση και το αδιέξοδο της χώρας μας δαπανούμε τεράστια ποσά, για πολιτιστικές εκδηλώσεις χαμηλού επιπέδου, Για καρναβάλια, για μεταδόσεις ολυμπιακών αγώνων, καλλιτεχνικού πατινάζ, για διαγωνισμούς τραγουδιών Γιουροβίσιον, για επιχορηγήσεις κομμάτων και πολιτικών, για γιορτές δημοκρατίας παρόλο που δεν έχουν χρήματα.

Δεν απέχουμε σήμερα πολύ από το 21 αν το δουμε από διαφορετική σκοπιά.

Υπόδουλοι στους Τούρκους τότε /εξαρτημένοι στους ευρωπαίους σήμερα

Κεφαλικό φόρος και χαράτσι τότε/ πρόσθετοι φόροι και περικοπές σήμερα

Κοτζαμπάσηδες τότε / φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί σήμερα

Γεώμορο 10% τότε επι των εισοδημάτων / 12% σήμερα εισφορά στο κράτος

Πασάδες και Αγάδες τοτε/ Μερκελ και Κομισιόν σήμερα

Και τότε και σήμερα σχεδόν το ίδιο με την διαφορά ότι σήμερα μας ρωτάνε καλώντας μας σε διάλογο για στάχτη στα μάτια αφού οι αποφάσεις έχουν παρθεί εκ των προτέρων

Για πρώτη φορά τολμούν και καταργούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων με περικοπές και μειώσεις εισοδημάτων στο όνομα δήθεν της οικονομικής σταθεροποίησης λές και ήταν οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για το κατάντημα της οικονομίας

Άλλωστε για την εκάστοτε εξουσία σε όλους τους χρόνους και απανταχού, ό,τι είναι καλό γι’ αυτή είναι καλό και για τον λαό…

Να γιατί είναι ακόμα και σήμερα οι στόχοι των αγωνιστών του 21 είναι επίκαιροι και ανεκπλήρωτοι

Τιμή και δόξα στους ήρωες του 21.

 

 

 

 

 

Θεοφάνεια 2010

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος παρουσία  μεγάλου πλήθους ο αγιασμός των υδάτων   στην κεντρική πλατεία του χωριού η οποία έχει την τύχη  να βρ΄σκεται σε να περιβάλλον  με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά που την χαρακτηρίζει η φυσική ροή του νερού, πηγή ζωής  για ένα τόπο .
Οι νεαροί του χωριού δεν δίστασαν να πέσουν στα κρύα νερά  της βρύσης  για να πιάσουν το Σταυρό χωρίς να είναι βατραχάνθρωποι ή κολυμβητές  αλλά τους χαρακτήριζε ο αυθορμητισμός και τον οποίο επικροτούμε

 

 

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2009

 


Στον 27ο Μαραθωνίο δρόμο της Αθήνας που διεξήχθη την8-11-2009 πήραν μέρος οι:

1.ΖάψαςΛουκάς με χρόνο 3.43 ώρες και σειρά746

2.Χριστογιάννης Ιωάννης με 4.25 και σειρά2098

3.Φασιάς Πέτρος με 4.31 και σειρά 2315
σε σύνολο 8800  δρομέων

 

1.ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ                       ΘΕΜΑ:   ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ.  
ΜΑΪΟΣ 2008    

Ανάστατοι είναι οι αρκετοί κάτοικοι στο χωριό μας με την  απόφαση του Δήμου Ξηροβουνίου να καταστρέψει την υπάρχουσα Παιδική χαρά που βρίσκεται στο χώρο κάτω απο το Δημοτικό Σχολείο.Για την ιστορία  και για ενημέρωση των "ενδιαφερόντων" η υπάρχουσα Παιδική Χαρά υπήρχε και δημιουργήθηκε επι Προεδρίας Απ΄.Σαραντάρη  περιφράχθηκε  απο τον Μορφωτικο Σύλλογο, εξοπλίστηκε απο τη Δημοτική Αρχή  του 2004,δεντροφυτεύθηκε απο του  γείτονες  και μαθητές του Νηπιαγωγείου. Αυτή η Παιδική Χαρά αποτελεί  τόπο παιχνιδιού σχεδόν  για τα παιδιά  απο  όλο  το χωριό  .Δεν  μπορούμε να καταλάβουμε με πια κριτήρια πάρθηκε η απόφαση αυτή στο χώρο αυτό να χτιστεί το καινούριο Νηπιαγωγείο ενώ  δίπλα και εκατέρωθεν της Παιδικής Χαράς υπάρχουν στρέμματα κοινοτικής έκτασης , ώστε να χτιστεί το Νηπιαγωγείο(Αρχική απόφαση και έγκριση υπήρχε να γίνει μαζί με το ΠαιδικόΣταθμόκαι η οποία αναιρέθηκε). Θεωρούμε  απαράδεκτη και γελοία την απόφαση να χαρακτηρίζουν  παιδικές χαρές κοινοτικές εκτάσεις  να καταστρέφουν έργα που έγιναν  με αγώνα και κοινή προσφορά να θέλουν να  ξηλώσουν δεκαπέντε δέντρα όπως Πλατάνια , Ακακίες  Σφένδαμα, Ιτιές , Υβίσκους , .Μήπως για να κοστίσει λιγότερα  χρήματα η διαμόρφωση  του χώρο για Νηπιαγωγείο.

Ερωτήματα  αναπάντητα προς τους "υπεύθυνους''  της παραπάνω απόφασης.
Αν ήταν αυτοί παιδιά  πού θα παίζανε;
Πού θα παίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους; (μήπως δεν τους ενδιαφέρει ή δεν το σκέφτηκαν;)
Ποιός τους είπε ότι  μπορούν να παίρνουν αποφάσεις
  ερήμην των κατοίκων;

 

Οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο να χαλάσει η Παιδική Χαρά,   γιατί  την έφτιαξαν μόνοι τους.

 

2.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΑΙΟΣ 2009

Σημαντική συμμετοχή  στον Ευχίδειο Άθλο 2009 που έγινε στις  8-10 ΜΑΙΟΥ 2009 απόσταση διαδρομής 107,5 ΧΛΜ. και διαδρομή ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ του δρομέα μεγάλων αποστάσεων Ζάψα Λουκά του Αποστόλου  με σειρά 18η .

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. ΣΤΑΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9.22.56
………………………………..
17. ΜΠΕΗΣ ΦΩΚΙΩΝ 13.05.24
18. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 13.13.22
18. ΜΠΡΟΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 13.22.22
18. ΖΑΨΑΣ ΛΟΥΚΑΣ 13.22.22
……………………………..
49. ΞΑΝΘΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14.10.00