ΚΑΜΠΗ ΑΡΤΑΣ
 
 
 
 
Καλώς ορίσατε
στον επίσημο δικτυακό τόπο της Κοινοτητας Καμπής.

             
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η καταγραφή και η αναφορά ως προ της προέλευση  και εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων του χωριού έγινε από τα στοιχεία  που αντλήθηκαν και  καταγράφτηκαν ή από Μητρώα  παλαιοτέρων ετών ή από πληροφορίες  γεροντότερων κατοίκων του χωριού. Επίσης απο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Όπως αποδεικνύεται  οι κάτοικοι ήρθαν όχι όλοι μαζί αλλά σταδιακά Άλλοι ήρθαν με τα κοπάδια τους  από  βόρειες κυρίως περιοχές για χειμαδιά και μη μπορώντας να προχωρήσουν πιο κάτω λόγω των δυσμενών εδαφικών περιοχών (βάλτος στο κάμπο Καμπής και Χανοπούλου) μείνανε .

Αλλοι μείνανε σαν διωκόμενοι από τους Τούρκους άλλων περιοχών  βρήκαν καταφύγιο στο χώρο .

( Αν κάποιος έχει κάποια ιστορικά στοιχεία μπορεί να μας τα στείλει)

 Σαν  πρώτοι κάτοικοι αναφέρεται η  οικογένεια του Γιώργου Στούπα  και άλλων δύο αδελφών του ερχόμενοι από την περιοχή  της Βόνιτσας σαν καρβουνιάρηδες και εγκαταστάθηκαν στο «Σιάδι»  περιοχή  όπου ήταν τα γραφεία της παλιάς  κοινότητας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. από το Χανόπουλο  καταγόμενοι από τη Φανερωμένη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Από  το Μπουλμιέτ Πρέβεζας  ήρθαν στο χωριό  γύρω  στο 1880 και διατηρούσαν εμπορικό κατάστημα στην Φιλιππιάδα

ΒΑΣΙΟΣ Από το Γοργόμυλο Πρέβεζης

ΓΟΓΟΛΟΣ.  Από το περιστέρι Ιωαννίνων

ΓΟΥΣΗΣ. Από την Τζερμή Πρέβεζας

ΓΙΩΤΗΣ  Από το Ξηρόμερο  διωκόμενος από τους  Έλληνες για φόνο και ήρθε στο τούρκικο μέρος  και για λόγους ασφάλειας άλλαξε το όνομα  Νάστος με το όνομα Γιώτης

ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ. Από το Ανώγειο Πρεβέζης

ΓΚΟΓΚΑΣ. Ρίζες και καταγωγή από τα χωριά του Σουλίου  από όπου μια οικογένεια ήρθε στον Αμμότοπο και  ενας από αυτούς ήρθε στη Καμπή πολύ αργότερα στην δεκατία του 60.

ΓΚΟΡΟΣ. Σαν  ρίζα της γενιάς του Γκόρου αναφέρεται η Γκορίτσα της περιοχής της Βορείου Ηπείρου . Με τον ερχομό των αλβανών τα τελευταία χρόνια στην  Ελλάδα συναντήσαμε το επίθετο  αυτό στα κέντρα καταγραφής αλλαδαπών  .

ΔΟΣΗΣ .Από τη Φανερωμένη

ΖΑΨΑΣ  Σύμφωνα με πληροφορίες από τους γεροντότερους της γενιάς  η καταγωγή τους ήταν από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη με το όνομα Μανούσος.Ηρθαν σε διένεξη με τους Τούρκους και διωκόμενοι φύγανε και  άλλοι πήγαν στο Κατσανόπουλο Πρεβέζης,  και άλλοι κατέβηκαν στο χωριό Κερασώνα .Επειδή  είχαν το φόβο μην τους πιάσουν οι ΄Τούρκοι  απέκρυπταν το επίθετο Μανούσος και λόγω  της κυρίας ασχολίας και  ζευγίτες   και έζευαν  άλογα προήλθε το παρατσούκλι  Ζευγάς και εξελίχθηκε σε Ζάψας. Οι πρώτοι που έφυγαν απο το Παλαιοχώρι Μπότσαρη ήταν ο Χρήστος . ο  Βασίλης. Σωτήρης και ο Γιώργος .Ενας από το σόι αυτό  ήρθε στη Καμπή και έπιασε τη τοποθεσία δυτικά του χωριού. Από τη γενιά αυτή Ο  Λούκα  Ζάψας φοίτησε στη σχολή της Στριβίνας ( Σχολαρχείο )   κατά το έτος 1898-1991και πήρε μέρος στο πόλεμο της Μικρά-Ασίας

ΖΗΚΟΣ  ήρθαν από την Φανερωμένη σαν κτηνοτρόφοι και εγκαταστάθηκαν στην  δυτική πλευρά του χωριού στην  Λαγκάδα.

ΚΑΨΑΛΗΣ. Καταγωγή από τα χωριά του Αγρινίου περιοχή Τριχωνίδας ήρθαν σαν γεωργοί από τους πρώτους σχεδόν κατοίκους και έπιασαν την περιοχή  νότια του χωριού κοντά στο σημερινό υδραγωγείο και έτσι η πηγή  εκείνη ονομάστηκε Καψαλαίκη.. Απόγονός τους ο Κώστα Καψάλης πήρε μέρος  στην Μικρά Ασία και αιχμαλωτίστηκε και έμεινε σχεδόν ένα χρόνο αιχμάλωτος στην Τουρκία υπομείνας όλους τους εξευτελισμούς

ΛΙΑΣΚΑΣ. Καταγωγή από  το Ρωμανό  χωριό της Λάκας Σούλι .Πρώτος που ήρθε ο Βασίλης Λιάσκας και ο γιος του Χαράλαμπος  έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του ελεύθερου χωριού το  1920 (από το 1912 -1920 διοικούταν από  συμβούλιο διορισμένο του οποίου υπεύθυνος ήταν ο Χαράλαμπος Λιάσκας ο μετέπειτα πρόεδρος του χωριού  )

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ  Καταγωγή τους από τον  Κεχρεώνα  χωριό στην περιοχή Ληξουρίου Κεφαλλονιάς  και πέρασαν στο Μεσολόγγι  κατά την πολιορκία του από τον κιουταχή  φτιάχνοντας και συντηρώντας τα όπλα. Πήραν  μέρος στην έξοδο του Μεσολογγίου ( ….Ο Σταμάτης μαζί με τις φαμελιές του βγήκε με το  τρίτο σώμα από την  δεξιά πόρτα…. «ιστορικές μνήμες  Κόκκινος») και στην ανασύνταξη  ένα μέρος πήρε το δρόμο ανατολικά  της Ρούμελης και έφτασε μέχρι την πόλη της Θήβας όπου και σήμερα ακόμα συναντάμε το επίθετο Σταμάτης , το δε άλλο μέρος ήρθε βόρεια με σκοπό να φτάσει στο Σούλι μαζί με τους απομείναντες Μεσολογγίτες  μείνανε για λίγα χρόνια στις Κεχρινιές  Αγρινίου και μαζί με άλλους  Κεχρενιώτες ερχόταν για γεωργικές εργασίες στη Στρεβίνα όπου και μείνανε  κατοίκησαν στο χωριό  εγκαταστημένοι στο κέντρο του χωριού και στο βόρειο μέρος. Από το σόι αυτό καταγόταν και ο ιερέας του χωριού για αρκετά χρόνια Παπαχαράλαμπος.

(Υπάρχουν τέσσερις οικογένειες Σταματαίων που ήρθαν στο χωριό με ίσως κάποια μακρινή σχέση μεταξύ τους. 1. Σταμάτης  με απογόνους  Φωτη Σταμάτη -΄Παπαχαράλαμπο κ.λ.π  όπου μελινανε στην βορινή πλευρά του χωριού  και είχαν σαν βρύση  την πηγή που είναι σήμερα κάτω απο το πλακόστρωτο την βορειοδυτική πλευρά της  πλατείας η λεγόμενη ""Σταματαϊκη""

2, Σταμάτης  με απογόνους  Μιχάλη Σταμάτη ,πατέρας Θύμιου και Σπύρου , εγκατεσταμένοι στο κέντρο του χωριού ..

3.Σταμάτης   με απογόνους  Δημοσθένη Λάμπρο κλ.π.  στο κέντρο του χωριού

4.Σταμάτης   με απογόνους  Γιώργο  κλ.π. εγκατεσταμμένοι στο ανατολικό μέρος  του χωριού)

 

ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ.Απο την Εφύρα  ή από τους Αγιους Σαράντα  ερχόμενοι με την αναγκαστική μεταφορά οικογενειών από τον Αλή – Πασά το 1804 στην περιοχή της Αρτας  για την καλιέργεια της γής..

 ΚΟΣΜΑΣ.Ηρθαν από την Λευκάδα  και απόγονός του ο Ηλίας Κοσμάς που  πήρε μέρος στην Μικρά Ασία.

ΛΥΤΡΑΣ. Καταγόμενος από το Δυτικό Τζουμέρκο μετοίκησε στην Καμπή την δεκαετία του ’50  .Πρώτος ήρθε ο Γιάννης Λύτρας    ο οποίος ασκούσε  με μεγάλη τέχνη  το επάγγελμα του  «μάστορα» .

ΤΖΑΡΤΖΟΥΛΗΣ  .Απο τις νεότερες οικογένειες του χωριού  ερχόμενος από το Ρωμανού Σουλίου.

ΤΟΚΗΣ. Από το  περιστέρι Ιωαννίνων

  ΤΣΑΪΜΟΣ. Από την Ποδογόρα Πρέβεζας

ΣΙΑΜΜΑΝΗΣ.Απο τα χωριά της Λάκα Σουλίου

ΘΕΟΔΩΡΟΥ. Από την Φιλιππιάδα

ΜΠΑΛΑΝΟΣ . Από την Χειμάρα της Βόρειο Ήπειρο το έτος 1804 με την μετοίκηση από 40 οικογένειες από τον Αλή Πασσά  

ΤΣΙΚΟΓΙΑΣ . Από τα μάρμαρα Ιωαννίνων

ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Από τη Θεσσαλονίκη

ΜΑΡΗΣ. Από το Ανώγειο Πρεβέζης.

ΜΟΥΣΙΟΤΙΤΣΑΣ. Από την Μουσιωτίτσα Ιωανίνων.

ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ . Από την Κρανιά Πρέβεζας.

ΡΟΥΜΠΟΣ. Από την περιοχή Αγρινίου

ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ. Απο τις νεότερες οικογένειες που ήρθαν στο χωριό  απο την Βαλτσιώρα Κατσανοχωριών Ιωαννίνων

ΜΠΑΣΙΟΣ. Κατά μια εκδοχή  κατάγονται από το Βαθύπεδο Ιωαννίνων και ήρθαν στην περιοχή σαν κτηνοτρόφοι  ,κατά μια  άλλη εκδοχή κατάγονται από τους Παξούς των Ιονίων νήσων..

ΠΑΠΑΣ .(Παναγιάννος) Από τον Αμμότοπο Αρτας

ΤΖΟΛΟΣ.Απο το Νικολίτσι πρέβεζας

ΜΑΓΓΙΝΑΣ.Απο το Αγρίνιο

ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ. Από τα χωριά της Κόνιτσας Σημερινό Πύργος Κόνιτσας. Απόγονος τοων Κονιτσιωταίων έφυγε διοκώμενος από τους Τούρκους λόγω διαφωνιών ήρθε στο χωριό χωρίς να λέει το όνομά του από φόβο  και του έμεινε το όνομα από την Κόνιτσα (Κονιτσιώτης)

 ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ . Από τη Ράχη  Άρτας

ΛΑΚΚΑΣ.Απο τη Λάκα Σούλι

ΦΑΣΙΑΣ.

 ΝΤΑΛΑΜΑΓΓΟΣ.Απο το Γοργόμυλο Πρεβέζης

ΛΟΥΛΗΣ. Από το Κουκούλι Ιωαννίνων

 

Στο δυτικό μέρος του χωριού και στις παρυφές της Βαλάωρας την Δεκαετία του 50  αγοράστηκε ένα μέρος από κατοίκους της Φανερωμένης .Ολοι τους σχεδόν ήταν κτηνοτρόφοι και κύρια σχεδόν εγασία τους ήταν η κτηνοτροφία. Οι οικογένειες αυτές ήταν  ΖΙΩΡΗΣ-ΧΑΣΚΗΣ-ΜΠΑΛΑΦΑΣ-ΛΙΟΝΤΟΣ-ΚΑΤΣΑΝΟΣ

 

 


   

 
 
 

ArtaNet  2006